Fondue to danie przygotowane z gorącego sera i zazwyczaj białego wina. Największą popularnością cieszy się w Szwajcarii, Włoszech oraz Francji. Podaje się je w garnku z podgrzewaczem, aby potrawa zachowała odpowiednią temperaturę. Spożywa się je przeważnie w większym gronie i bezpośrednio z garnka. W tym celu używa się warzyw lub pieczywa nadzianego na specjalny widelec. W tym artykule chciałabym Wam zaprezentować nietypowe przepisy na fondue z wykorzystaniem piwa.
Co nieco o fondue
Nie da się ukryć, że danie to jest z jednej strony kaloryczne, a z drugiej pyszne i regenerujące. Fondue wymyślili szwajcarscy górale, jako sposób na wykorzystanie resztek już wysuszonego sera. Aktualnie serwuje się je na przyjęciach, randkach, a nawet weselach. W roztopionym serze możecie maczać dosłownie wszystko – bagietki, owoce, mięsa czy warzywa.
Fondue z dodatkiem piwa zaskoczy Was wyrazistym i oryginalnym smakiem. Nie musicie się martwić o poziom alkoholu po zjedzeniu, ponieważ cały wyparowuje w trakcie przygotowania.
Ważne ! Fondue nie gotujemy, jedynie lekko podgrzewamy. Przy dużym ogniu, ser może stać się twardy i zacząć oddzielać od piwa.
Polecane dodatki:
- szynka
- kiełbasa
- pieczone ziemniaki
- chleb
- chipsy
- warzywa
- grzanki
- grissini
Przepis 1
Co kupić?
- 300 ml jasnego lekkiego piwa
- 250 g sera gouda
- 500 g sera wędzonego
- pół cebuli
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka musztardy
- chleb żytni
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Sery zetrzyjcie na tarce. Garnek natrzyjcie od środka połówką cebuli oraz czosnkiem. Podgrzejcie garnek i wlejcie do niego piwo. Kiedy nabierze temperatury, to dodajcie sery. Całość mieszajcie powoli, aż do uzyskania gęstego sosu. Osobno przygotujcie mąkę z mlekiem oraz musztardą i delikatnie dodajcie do fondue. Chleb obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nabijcie go na widelce i maczajcie w fondue.
Przepis 2
Co kupić?
- 300 g sera cheddar
- 250 g sera gouda
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 400 ml jasnego piwa
- ulubiony dodatek do maczania
Przygotowanie:
Piwo doprowadźcie do wrzenia i o minucie zdejmijcie z gazu. Następnie w misce wymieszajcie sok z cytryny, starte sery oraz mąkę. Mieszankę powoli dodawajcie do piwa i ciągle mieszajcie. Podgrzewajcie do momentu zmieszania się piwa z serem. Podawajcie na podgrzewaczu z ulubionymi dodatkami np. warzywa czy chleb.
Przepis 3
Co kupić?
- 250 g sera chester
- 250 g ementalera
- 400 ml piwa jasnego
- 2 łyżki wódki
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Sery zetrzyjcie na tarce i wymieszajcie ze sobą. Do garnka wlejcie 100 ml piwa, dodajcie połowę sera oraz łyżkę mąki. Całość podgrzejcie i nie przestając mieszać, wrzucajcie na przemian pozostałości mąki oraz sera. Na sam koniec dolejcie wódkę i sok z cytryny. Najlepiej smakuje podane z jasnym pieczywem.
Przepis 4
Co kupić?
- 400 g goudy
- 5 ml czystej wódki
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki sosu tabasco
- 1 jajka
- pół łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 125 ml piwa jasnego
- 125 ml piwa ciemnego
- sól
- pieprz
zobacz również:
Fondue – jak serwować, różne przepisy, pomysły i przekąski
Fondue czekoladowe z truskawkami
Fondue – rodzinna zabawa przy stole
Tosty, grzanki, zapiekanki – różne przepisy na pyszne śniadanie