Artykuły kuchenne – jak wybrać idealne dodatki do kuchni? Drewno, metal, a może plastik?

7 grudnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Funkcjonalnie wyposażona kuchnia to duma każdej pani domu. Poszczególne przybory są potrzebne mieszania, siekania, krojenia i innych prac kuchennych, dlatego warto mieć ich dużą różnorodność. Przybory kuchenne, których używamy na co dzień, ułatwiają przygotowywanie codziennych posiłków.

Artykuły kuchenne

Wybór najtrwalszych, funkcjonalnych oraz niezmieniających swoich właściwości (w kontakcie z produktami kwaśnymi czy zasadowymi) przedmiotów ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Najczęściej są wykonane z drewna, silikonu, metalu oraz plastiku. Który materiał będzie najlepszy?

Akcesoria drewniane

Do niedawna drewno było uznawane za najlepszy materiał, z którego powstawały artykuły kuchenne. Dobrze pasuje ono do kuchni utrzymanych w stylu klasycznym, rustykalnym czy skandynawskim. Drewno nie rysuje powierzchni teflonowych, dlatego różnego rodzaju łopatki, łyżki lub widelce potrzebne do zanurzania w gorących potrawach były i są do dzisiaj najczęściej stosowane. Świetnie sprawdzą się do gotowania , smażenia i duszenia w nowoczesnych garnkach i patelniach. Nie zniszczą ich powierzchni, co pozwoli długo zachować nienaganny wygląd naczyń.

Jednak te przybory mają także swoją wadę. Pozostawione w mokrym lub tłustym środowisku nasiąkają płynami, a to umożliwia bakteriom szybki rozwój. Płyny przyczyniają się również do rozpulchniania drewna i ich szybkiego niszczenia. Z tego powodu należy je używać krótko, a natychmiast po zastosowaniu umyć i bardzo dokładnie wytrzeć. Muszą być przechowywane w suchym miejscu.

Akcesoria metalowe

Metalowe łyżki wazowe, sztućce i inne przybory kuchenne znakomicie pasują zarówno do kuchni zaaranżowanej w stylu nowoczesnym, jak i tradycyjnym. Warto o nie uzupełnić tradycyjne zestaw obiadowy składający się z płytkich i głębokich talerzy. Są wykonane z wysokiej jakości stali i nie zmieniają smaku potraw. Są odporne na urazy mechaniczne i trwałe.

Jednak mają dość poważną wadę – nagrzewają się od gorących potraw, przez co chwycenia gorącego, metalowego przyboru kuchennego może skutkować poważnym poparzeniem. W niektórych stalowych dodatkach może znajdować się domieszka niklu, który może działać uczulająco.

Akcesoria silikonowe

Nowoczesnym tworzywem wykorzystywanym do produkcji przyborów kuchennych jest silikon. Produkuje się z niego łyżki wazowe, szpatułki, wałki do ciasta, trzepaczki i wiele innych akcesoriów. Dużą popularnością cieszą się także silikonowe formy do ciast czy tart. Silikon – jeżeli pochodzi od rzetelnego dostawcy – jest odporny na wysoką i niską temperaturę, nie zmienia smaku i zapachu potraw. Nie pochłania on płynów ani aromatów oraz nie wydziela szkodliwych substancji, łatwo go utrzymać w czystości. Jednak powłoka silikonowa jest dość wrażliwa na urazy mechaniczne, dlatego nie należy do jej mycia używać ostrych myjek. Odpowiednia pielęgnacja sprawi, że będą służyć przez długi czas, zachowując swój pierwotny wygląd.

Akcesoria plastikowe

Jest to ogólna nazwa tworzyw sztucznych, z których produkowane są niektóre artykuły i przybory kuchenne. Plastik jest tworzywem lekkim, nie wchłania płynów, nie przejmuje zapachów, można go łatwo umyć i osuszyć. Jednocześnie jest jednak bardzo kruchy. To sprawia, że wykonane z niego produkty są nietrwałe i delikatne, a co najważniejsze nie można ich używać w wysokich temperaturach. Akcesoria produkowane z plastiku dostępne są w wielu różnych kolorach, dlatego łatwo jest dopasować je do dowolnego stylu kuchni. Ich dużą zaletą jest także atrakcyjna cena.