Co runy przewidują dziś na deser ?

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1/2 litra mleka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka mrożonych jeżyn ( jak by były świeże to oczywiście też mogą być )
  • 4 nektarynki
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1/6 szklanki wody

Wsypać jeżyny do garnuszka i zasypać 4 łyżkami cukru. Dusić chwilę mieszając aż zaczną się rozgotowywać. W wodzie rozpuścić 1 łyżkę mąki i wlać do jeżyn. Gotować aż zgęstnieje.

W drugim garnuszku zagotować mleko ( odlać 1/2 szklanki )z resztą cukru, masłem i aromatem waniliowym .Rozrobić w pozostawionym mleku 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wlać do gotującego się mleka .Zrobić budyń.

Nektarynki wypestkować i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.

W 4 pucharki rozłożyć budyń. Na budyń położyć jeżynowy kisiel i posypać go nektarynkami.

Podawać na ciepło lub ostudzony.

file1280818421