Niedocenione w polskiej kuchni. Czyli porozmawiajmy o nerkowcach
Do niektórych osób nie przemawia ich kremowy smak, ale nerkowce mają zdecydowanie więcej zwolenników niż krytyków. To dzięki możliwościom wszechstronnego ich wykorzystania w daniach różnego typu, a także imponującym wartościom odżywczym.
W tytule wspomnieliśmy, że orzechy nerkowca to stosunkowo mało odkryte składniki w kuchni polskiej, choć coraz częściej goszczą w polskich szafkach jako prawowity dodatek, a nie tylko część mieszanki studenckiej. Ich popularyzację znacznie przyspiesza rosnąca renoma kuchni wegańskiej, która, jak odkryjemy zaraz, korzysta w pełni z możliwości, jakie dają.
Nerkowce działają cuda w kuchni wegańskiej
Nadal toczą się spory, czy uprawy nerkowców powinny być uznawane za wegańskie, czy nie. Ci weganie, którzy jednak uznają je jako część swojej diety, z entuzjazmem wychwalają ich właściwości. Z orzechów nerkowca tworzy się przeróżne odpowiedniki niewegańskich produktów tak dobrze znanym większości z dzieciństwa, a że nostalgia robi swoje, to logiczne jest, że szuka się tych smaków gdzie indziej. Stąd też przeróżne śmietanki, mleka, napoje i nawet sery wykonane z nerkowców. Technologia i receptury żywności wegańskiej ruszyły naprzód w ostatnich latach, toteż na rynku coraz więcej ciekawych produktów tego typu.
Nerkowce można też wykorzystywać samemu w kuchni. Namoczone i zblendowane świetnie sprawdzą się jako bazy do sosów, które w swojej standardowej wersji posiadałyby śmietanę. W połączeniu z nieaktywnymi płatkami drożdżowymi nadają potrawom serowego, kremowego posmaku, który wybitnie sprawdzi się w połączeniu z zupami czy daniami na gęsto lub makaronami. Możliwości wykorzystania nerkowców są niemal nieskończone, dlatego gorąco zachęcamy do wykorzystywania ich.
Nerkowce to zwyczajnie świetny dodatek
Opisaliśmy już nerkowce jako cudowny składnik dań wytrawnych, ale nie zapominajmy, że to przecież orzech. Świetnie sprawdzi się także do słodkich deserów, ciast, śniadań, a nawet jako samodzielna przekąska. W 100 g nerkowców są co prawda aż 574 kalorie, ale za to pełnowartościowe. Orzechy charakteryzują się wysoką zawartością nienasyconych tłuszczów i węglowodanów (niepochodzących z cukru). To również cenne źródło żelaza, potasu i fosforu, a także białka, co z rozmiłowaniem wykorzystują sportowcy pilnujący makroskładników
Oprócz tego nerkowce dostarczają organizmowi bardzo duże zapasy błonnika, który, jak wiadomo, jest kluczowym elementem zdrowej przemiany materii. Dlatego jeśli tylko możecie, próbujcie wykorzystywać nerkowce w swoich daniach — czy to będą owsianki, ciasta, czy też pełnoprawne obiady.
Przeciwwskazania i alergie
Orzechy generalnie są grupą, która uczula bardzo wiele osób, a potencjalne zjedzenie orzecha przez alergika może skończyć się bardzo źle. Do reakcji alergicznych należy łzawienie, puchnięcie gardła, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Stąd też przestrzegamy przed jedzeniem orzechów w przypadku jakichkolwiek przeciwwskazań zdrowotnych. Nerkowców nie powinno się też jeść, jeśli cierpi się na przykład na nadciśnienie krwi, spożywa się antybiotyki, lub leki przeciwpsychotyczne.