Lubisz słodkości, jednak znudziło Ci się klasyczne ciasto? Przygotuj deser w słoiku! Te kolorowe, lekkie deserki cały czas zyskują na popularności. Wyglądają nietuzinkowo i obłędnie smakują, ponadto są szybkie w przygotowaniu. Możemy zrobić je na domówkę, ale też zabrać do pracy!
Poniżej przedstawiamy pięć różnych pomysłów na desery w słoiku. Smacznego!
Fit monte
Składniki:
– masa ciemna
- Skyr 150g
- Masło orzechowe 25g
- Kakao 20g
- Słodzik 20g
– masa jasna
- Skyr 150g
- Słodzik 20g
- Odżywka białkowa waniliowa 20g
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki na masę ciemną. Całość miksujemy i przelewamy do słoika. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie w ten sam sposób przygotowujemy masę jasną. Przekładamy ją ma masę ciemną. Deserek możemy posypać orzechami laskowymi. Smacznego!
Szarlotka w słoiku
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 serek mascarpone
- śmietana 30 %
- Płatki migdałowe
- Opakowanie herbatników
- Łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
Płatki migdałowe prażymy na patelni, następnie kruszymy herbatniki. Ubijamy śmietankę kremówkę, mieszamy z mascarpone w stosunku 1:1. Przygotowane składniki wrzucamy do słoiczka. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Całość smażymy. W miseczce mieszamy marscarpone z bitą śmietaną i cynamonem. Przekładamy masę do słoika, następnie nakładamy jabłka i resztę herbatników. Smacznego!
Malinowy deser
Składniki:
- Maliny 50g
- Masło orzechowe 30g
- Słodzik 20g
- Kakao 5g
- Ricotta 174g
- Skyr waniliowy 146g
- Biszkopty 30g
- Kawa 60g
Ricottę mieszamy ze skyrem i słodzikiem. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie szklanki. Dodajemy masę skyrową, a następnie maliny. Ponownie układamy biszkopty, na które wylewamy masło orzechowe. Na koniec, przykrywamy całość masą skyrową i posypujemy kakao. Chowamy na około godzinę do lodówki. Smacznego!
Sernik w słoiku
Składniki:
- 270g twarogu
- 100g jogurtu
- 4g żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wody
- Masło 20g
- Kilka ciastek
- Łyżka miodu
- borówki
Herbatniki kruszymy, masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciastek. Mieszamy składniki i przekładamy na dno słoika. Miksujemy twaróg, jogurt i miód. Następnie rozpuszczamy żelatynę w ¼ szklanki wody. Wlewamy ją do masy i mieszamy. Do słoika z herbatnikowym spodem wrzucamy kilka borówek, następnie zalewamy wszystko gotową masą. Wkładamy na około godzinę do lodówki. Smacznego!
Deser z nasionami chia i mango
Składniki (na dwie porcje)
- 200-250 ml mleka roślinnego
- 3-40 g nasion chia
- 2 -3 łyżki czegoś do posłodzenia
- Duże mango
- kiwi
Nasiona chia zalewamy mlekiem i słodzimy dodając 2-3 łyżki słodzidła. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 2h (od czasu do czasu mieszamy). Następnie obieramy mango, obkrajamy pestkę i blendujemy miąższ z dodatkiem słodzika. Kiwi obieramy, kroimy w plastry i przyklejamy do ścianek słoików. Następnie wypełniamy je chia i musem mango. Dekorujemy ulubionymi owocami. Smacznego!
zobacz również:
Pulpa mango – przepisy na smaczne desery
Ciasta i desery z porzeczkami – różne przepisy
Różne przepisy z jabłkami: desery i dania mięsne
Czekoladowe trufle z fasoli czyli zdrowe kulki na deser