Dlaczego warto jeść kozi ser?

19 października 2021, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Odpowiedź na to pytanie jest prosta – nie tylko dlatego, że jest smaczny, ale przede wszystkim dlatego, że jest zdrowy i zawiera zdecydowanie więcej elementów pozytywnie wpływających na nasz organizm, niż odpowiedniki z krowiego mleka.

kozi ser

 

Co jest takiego wyjątkowego w kozich produktach? Poznaj 7 argumentów dla których powinniście spróbować kozich specjałów!

  1. Są łatwiej przyswajalne przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi.
  2. Są lżejsze dla układu trawiennego niż produkty z mleka krowiego
  3. Kozie sery i jogurty zawierają 4 razy więcej witaminy B13 niż te stworzone na bazie krowiego mleka
  4. Cennym składnikiem mleka koziego jest kwas foliowy – szczególnie polecany kobietom w ciąży oraz planującym zajście w ciąże
  5. CIEKAWOSTKA! ​​Brak metali ciężkich – koza jest jedynym przeżuwaczem, który skutecznie filtruje oraz izoluje wszystkie zanieczyszczenia tego typu, pozbywając się ich z organizmu
  6. Mleko kozie jest hipoalergiczne – zawiera znacznie mniej kazeiny niż mleko krowie, a właśnie ten składnik jest główną przyczyną alergii na białka mleka krowiego. Z tego też powodu nie powoduje alergicznych objawów
  7. Produkty z mleka koziego zawierają witaminy takie jak witamina A, D, E, B1, B2, P

Nadal masz wątpliwości czy zaprosić kozie produkty do swojej kuchni? Wypróbuj przepyszny przepis autorstwa Jakuba Kuronia na placki ziemniaczane z kozim serem i przypomnij sobie smak dzieciństwa!

kozie sery

Wytrawne, chrupiące placki ziemniaczane z kozim serem i łososiem

Składniki:

700 g ziemniaków

1 mała cebula

100 g sera koziego twardego dojrzewającego

2 jajka

3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste tym więcej mąki trzeba dodać)

sól, pieprz

olej

Dodatki:

150 g wędzonego łososia

10 pomidorków koktajlowych

kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

ewentualnie kwaśna śmietana

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, cebulę zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
  2. Dodaj ser kozi twardy dojrzewający starty na drobniejszych oczkach, jajka oraz mąkę pszenną.
  3. Ciasto dopraw solą i pieprzem.
  4. Placki smaż na rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru.
  5. Usmażone odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, dzięki temu będą bardziej chrupiące.
  6. Udekoruj kawałkami wędzonego łososia, cząstkami pomidorów, zieleniną i startym serem. Ewentualnie dla kremowości dodaj po łyżce śmietany.

placki ziemniaczane z kozim serem

Proste i szybkie danie gotowe w kilkanaście minut! Nie próbowałeś jeszcze koziego nabiału w Twojej kuchni? Koniecznie musisz to zmienić! Szukaj w sklepach produktów oznaczonych znakiem Jakość Tradycja, które dają gwarancję naturalnego składu, wieloletniej tradycji wytwarzania i wyjątkowego smaku.

Po więcej pysznych przepisów zapraszamy na www.specjalyregionu.pl

Merytoryka artykułu przygotowana na podstawie publikacji pt. „Walory odżywcze i prozdrowotne mleka koziego” autorstwa Roberta Pastuszka, Joanny Barłowskiej – Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, oraz Zygmunta Litwińczuka – Pracownia Ekologicznej Produkcji Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie; oraz na podstawie publikacji pt. “Goat milk in human nutrition” opracowanej przez G.F.W. Haenlein z Department of Animal and Food Science, University of Delaware, Newark.