Odpowiedź na to pytanie jest prosta – nie tylko dlatego, że jest smaczny, ale przede wszystkim dlatego, że jest zdrowy i zawiera zdecydowanie więcej elementów pozytywnie wpływających na nasz organizm, niż odpowiedniki z krowiego mleka.
Co jest takiego wyjątkowego w kozich produktach? Poznaj 7 argumentów dla których powinniście spróbować kozich specjałów!
- Są łatwiej przyswajalne przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi.
- Są lżejsze dla układu trawiennego niż produkty z mleka krowiego
- Kozie sery i jogurty zawierają 4 razy więcej witaminy B13 niż te stworzone na bazie krowiego mleka
- Cennym składnikiem mleka koziego jest kwas foliowy – szczególnie polecany kobietom w ciąży oraz planującym zajście w ciąże
- CIEKAWOSTKA! Brak metali ciężkich – koza jest jedynym przeżuwaczem, który skutecznie filtruje oraz izoluje wszystkie zanieczyszczenia tego typu, pozbywając się ich z organizmu
- Mleko kozie jest hipoalergiczne – zawiera znacznie mniej kazeiny niż mleko krowie, a właśnie ten składnik jest główną przyczyną alergii na białka mleka krowiego. Z tego też powodu nie powoduje alergicznych objawów
- Produkty z mleka koziego zawierają witaminy takie jak witamina A, D, E, B1, B2, P
Nadal masz wątpliwości czy zaprosić kozie produkty do swojej kuchni? Wypróbuj przepyszny przepis autorstwa Jakuba Kuronia na placki ziemniaczane z kozim serem i przypomnij sobie smak dzieciństwa!
Wytrawne, chrupiące placki ziemniaczane z kozim serem i łososiem
Składniki:
700 g ziemniaków
1 mała cebula
100 g sera koziego twardego dojrzewającego
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste tym więcej mąki trzeba dodać)
sól, pieprz
olej
Dodatki:
150 g wędzonego łososia
10 pomidorków koktajlowych
kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
ewentualnie kwaśna śmietana
Przygotowanie:
- Ziemniaki, cebulę zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
- Dodaj ser kozi twardy dojrzewający starty na drobniejszych oczkach, jajka oraz mąkę pszenną.
- Ciasto dopraw solą i pieprzem.
- Placki smaż na rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru.
- Usmażone odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, dzięki temu będą bardziej chrupiące.
- Udekoruj kawałkami wędzonego łososia, cząstkami pomidorów, zieleniną i startym serem. Ewentualnie dla kremowości dodaj po łyżce śmietany.
Proste i szybkie danie gotowe w kilkanaście minut! Nie próbowałeś jeszcze koziego nabiału w Twojej kuchni? Koniecznie musisz to zmienić! Szukaj w sklepach produktów oznaczonych znakiem Jakość Tradycja, które dają gwarancję naturalnego składu, wieloletniej tradycji wytwarzania i wyjątkowego smaku.
Po więcej pysznych przepisów zapraszamy na www.specjalyregionu.pl
Merytoryka artykułu przygotowana na podstawie publikacji pt. „Walory odżywcze i prozdrowotne mleka koziego” autorstwa Roberta Pastuszka, Joanny Barłowskiej – Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, oraz Zygmunta Litwińczuka – Pracownia Ekologicznej Produkcji Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie; oraz na podstawie publikacji pt. “Goat milk in human nutrition” opracowanej przez G.F.W. Haenlein z Department of Animal and Food Science, University of Delaware, Newark.