Szybki, letni obiad – zupa krem w 5 wersjach!
Latem rzadko mamy ochotę na ciężki, pełen mięsa obiad. W związku z tym częściej sięgamy po lekkie, warzywne posiłki. Chciałabyś zjeść coś pysznego, pożywnego i szybkiego w przygotowaniu? Postaw na zupę krem!
W poniższym artykule znajdziesz całą masę inspiracji na różnego rodzaju zupy. Smacznego!
Zupa krem z cukinii
Składniki:
- 600 g cukinii
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- Masło do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka
Cukinię, marchewki, ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki i marchewki zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 20 min. Rozpuszczamy masło, dusimy cebulkę, potem dodajemy cukinię i odrobine wody, dusimy pod przykryciem. Wszystkie składniki przekładamy do blendera, doprawiamy i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy wody.
Krem marchewkowy
Składniki:
- 50 dag młodej marchewki
- 2 średnie cebule
- 1 młoda pietruszka
- 1,5 l wywaru z warzyw
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka startego imbiru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- Pół łyżeczki curry
- Sól, pieprz
- Kilka łyżek śmietany lub jogurtu
Cebulę obieramy, drobno siekamy. Marchewki i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, cebulę smażymy, dodajemy marchewkę, pietruszkę i curry. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut. Wlewamy wywar, dodajemy imbir i dusimy kolejne 20 minut. Zupę studzimy, dodajemy tahini i mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie miksujemy na gładki krem. Przed podaniem, na wierzchu fantazyjnie rozprowadzamy kleks śmietany.
Zupa z krem z pomidorów
Składniki:
- 90 dag dojrzałych pomidorów
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki oliwy
- jedna łyżeczka suszonej bazylii
- sól pieprz
Cebulę obieramy, siekamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku. Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Smażymy jeszcze kilka minut. Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 25 minut. Zdejmujemy zupę z ognia, miksujemy. Podajemy na przykład z grzankami.
Poniższy wariant jest dosyć łagodny w smaku dlatego jeśli lubisz ostrzejsze smaki dodaj porcję chilli albo sosu tabasco. Jeśli wolisz delikatny smak przetestuj zupę z dodatkiem mleka kokosowego.
Zielony krem warzywny
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera korzeniowego
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 por
- 3 ziemniaki
- 1,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 1 pęczek koperku
- Sól, pieprz
Marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Seler naciowy myjemy, obieramy, siekamy. Por obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, smażymy w rondlu na oleju. Dodajemy pozostałe pokrojone warzywa. Dusić 2-3 minuty. Wlewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Dodajemy groszek. Gotujemy około 5 minut. Zupę zdejmujemy z ognia. Miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podajemy udekorowaną posiekanym koperkiem.
Zupa z pieczonej marchewki i pomidorów koktajlowych
Składniki:
- 2 szklanki pomidorów koktajlowych
- 5 dużych marchewek
- 5 ząbków czosnku
- 1 posiekana cebula
- Sól, papryka słodka, oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, obrane ząbki czosnku, cebulę. Polewamy oliwą, doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy pomidorki koktajlowe. Następnie wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Wyjmujemy warzywa, miksujemy i dolewamy wody, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
zobacz również:
Pomysły na tanie obiady – różne przepisy
Co na obiad?
Obiady na cały tydzień na lato
Jaka zupa na letni obiad?