Jajecznica po chińsku

18 grudnia 2022, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Zobaczcie oryginalny przepis na jajecznicę po chińsku. Jest to świetna alternatywa do tradycyjnej wersji. Pamiętajcie jedynie, aby jajka były świeże z klasy 0 lub 1.3.

jajecznica po chińsku

Co nieco o jajkach

Jajka to bardzo ważny element zdrowej diety. Są źródłem pełnowartościowego białka i wielu witamin.Pozytywnie wpływają na skórę, włosy, paznokcie i urodę. Wszystko dzieje się za sprawą witamin A,B, D, E i K oraz żelaza, cynku oraz manganu.  W żółtku znajdziecie sporą dawkę lecytyny, która działa odżywczo oraz nawilżająco.  Z kolei zawarte w nich fosfolipidy,  korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową .Białko jaja kurzego bez wątpienia charakteryzuje się wysoką jakością, a jego aminogram uznawany jest jako punkt odniesienia do oceny wartości odżywczej innych białek. 

Kolejnym, cennym składnikiem żółtka są barwniki – ksantofil i luteina, które czuwają nad walką z wolnymi rodnikami, chronią przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB, zapobiegają odkładaniu się w ścianach tętnic złogów. Jedzenie jajek wpływa również na poprawę skóry i wzmocnienie kości. Smak i wartość odżywcza jajek w dużej mierze zależą od sposobu odżywiania kur. Najwyżej cenione są jaja wiejskie, pochodzące od kur żyjących w naturalnych warunkach i karmionych naturalną karmą.

Przepis

Co kupić?

  • 4 jajka
  • łyżeczka cukru
  • olej sezamowy brązowy
  • pieprz
  • łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Jajka wbijcie do miski i dokładnie roztrzepcie pałeczkami lub widelcem. Następnie dodajcie pozostałe składniki i smażcie na oleju, jak zwykłą jajecznice. Podawajcie z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje również z makaronem sojowym lub ryżowym, jako danie obiadowe.