Pikantny kurczak z porem i chili

12 lipca 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kurczaka na obiad przygotowujemy często w różnych odsłonach, dzisiaj zapraszamy Was do przygotowania pysznego kurczaka w nieco ostrzejszej formie. Możemy wykorzystać podudzia lub całego kurczaka pokrojonego na części. Ostrości dodają przyprawy i papryczka chili zatopione w sosie sojowym, jeśli macie też sos teryaki nie obawiajcie się go dodać do sosu, ale smak będzie nieco słodszy.

pikantny kurczak

Danie doskonale komponuje się z ryżem lub kaszą kuskus czy pęczak, możemy posypać je ulubionymi ziołami (kolendra, natka pietruszki, szcypiorek)

składniki:

8 kawałków kurczaka

łyżka oleju

główka czosnku

4 listki laurowe

duży por

70 ml sosu sojowego

150 ml czerwonego wina

3 łyżeczki cukru

dwie papryczki chili

pieprz, papryka do smaku w proszku

 

Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć kawałki kurczaka do zezłocenia. Wyjmujemy z  patelni czy rondla mięso i na tym samym oleju podsmażamy kawałki pora, chili pokrojone w plasterki, przekrojoną na pół główkę czosnku, dodajemy sosy i wino oraz cukier, całość redukujemy na malutkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dokładamy mięso, doprawiamy do smaku i dusimy na niewielkim ogniu całość przez około 45 minut.