Prosty sernik kokosowy
Artykuł zewnętrzny
Bielutki lekki jak puszek sernik z nuta kokosową posypany prażonymi wiórkami to idealny deser na letnie dni, można go serwować z owocami sezonowymi. Nasz przepis jest banalnie prosty, można go piec bez spodu lub na klasycznym cieście kruchym czy herbatnikach a nawet biszkoptach, ta wersja poniżej jest bez spodu dzięki czemu jest mniej kaloryczny.
składniki:
Uwaga: ciasto po dodaniu wszystkich składników jest dość płynne, ale tak ma być, dzięki temu jest bardzo delikatny w smaku.
- 1 kg dag sera białego z wiaderka
- 3/4 szklanki białego cukru plus pół szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek
- 4 łyżki oleju
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 20 dag wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem. Do dużej miski dodajemy ser, dodajemy ubite jaja, olej, w garnuszku na mleku rozrabiamy budynie, dodajemy do masy, całość chwilkę miksujemy i wykładamy na blachę zabezpieczoną pergaminem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180’C-200’C i pieczemy około 50 minut.
Pięć minut przed końcem czasu pieczenia ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę a do ubitych białek dodajemy kokos i mieszamy. Taką masę bezową wylewamy na ciasto i zapiekamy około 10 minut. Studzimy po upieczeniu w piekarniku zamkniętym 15 minut po czym piekarnik uchylamy na około godzinę.