Prosty sernik kokosowy

7 lipca 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Bielutki lekki jak puszek sernik z nuta kokosową posypany prażonymi wiórkami to idealny deser na letnie dni, można go serwować z owocami sezonowymi. Nasz przepis jest banalnie prosty, można go piec bez spodu lub na klasycznym cieście kruchym czy herbatnikach a nawet biszkoptach, ta wersja poniżej jest bez spodu dzięki czemu jest mniej kaloryczny.

sernik kokosowy

składniki:

Uwaga: ciasto po dodaniu wszystkich składników jest dość płynne, ale tak ma być, dzięki temu jest bardzo delikatny w smaku.

  • 1 kg dag sera białego z wiaderka
  • 3/4 szklanki białego cukru plus pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 20 dag wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem. Do dużej miski dodajemy ser, dodajemy ubite jaja, olej, w garnuszku na mleku rozrabiamy budynie, dodajemy do masy, całość chwilkę miksujemy i wykładamy na blachę zabezpieczoną pergaminem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180’C-200’C  i pieczemy około 50 minut.

Pięć minut przed końcem czasu pieczenia ubijamy białka z cukrem pudrem  na sztywną pianę a do ubitych białek dodajemy kokos i mieszamy. Taką masę bezową wylewamy na ciasto i zapiekamy około 10 minut. Studzimy po upieczeniu w piekarniku zamkniętym 15 minut po czym piekarnik uchylamy na około godzinę.