Dla większości z nas Nutella była i jest przysmakiem kojarzącym się z dzieciństwem. Zajadaliśmy się nią nie zważając na kalorie. Była smaczna w każdej postaci: na kanapkach, jako dodatek do deserów oraz oczywiście jedzona łyżką prosto ze słoika. A co jeśli na sklepowych półkach pojawiłaby się Nutella w białej wersji? Słodki, gęsty krem z białej czekolady to coś o czym marzą nie tylko dzieciaki. Czy Biała Nutella istnieje? Dowiesz się poniżej.
Jakiś czas temu w Internecie zaczęło krążyć zdjęcie białej Nutelli w tradycyjnym opakowaniu. Wszyscy pomyśleli zatem, że powstała nowa wersja tego kultowego produktu.
Zdjęcie “białej Nutelli” pojawiło się na profilu Instagramowym australijskiego blogera kulinarnego @thesnackcontroller. Post szybko zaczął być udostępniany dalej, a temat podłapały najpierw australijskie, a potem światowe media. Na widok zdjęć Nutelli w wersji white chocolate internauci wpadli w szał! Zaczęły pojawiać pytania: Gdzie można kupić Nutellę w nowej, zaskakującej wersji? Czy jest ona łatwo dostępna?
Niestety okazało się, że zdjęcie nie przedstawia oryginalnego produktu od Ferrero, a jedynie domowy krem inspirowany Nutellą przełożony do przygotowanego wcześniej słoika, do złudzenia imitującego ten oryginalny.
„Ten słoik został mi przysłany przez @thesnackcontroller – i muszę podziękować jego/jej/ich pięknej duszy za stworzenie tego cuda i wysłanie go do mnie. Ten słoik ze swoim słynnym logo można znaleźć na półkach na całym świecie… Niestety, zawsze ma kolor ciemnego brązu, a jego smak jest czekoladowy. Jednak ten na zdjęciu ma białą, lekko złocistą barwę (…).
Okej, zaraz zacznę być bombardowany wiadomościami, więc powiem to już teraz – nie, to nie jest prawdziwy produkt (…). @thesnackcontroller ma więcej postów na ten temat na swoim profilu i jeśli uważnie je przeczytacie możecie nawet odkryć przepis, z którego korzystali.
Kem pachnie jak sen od Kinder, a smakuje jeszcze lepiej. Przywodzi na myśl mój ulubiony deser od Kinder, czyli White Schoko-Bons. W smaku przypomina produkty Kinder, ale z silną nutą orzechową oraz kremową białą czekoladą.”
W Internecie znajduje się mnóstwo przepisów na domową, białą Nutellę. Oto jeden z nich:
- biała czekolada – 1 tabliczka
- mleko – około 3/4 szkl.
- orzechy nerkowca 70 g. bez soli
- migdały 50 g.
- awokado – 2 sztuki
Na początku rozpuszczamy białą czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej. Następnie obieramy awokado, kroimy na małe części. W misce mieszamy resztę mleka sojowego, awokado, posiekane orzechy nerkowca i posiekane migdały. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczka. Szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Smacznego!
Dobrą opcją jest również zakupienie kremu do złudzenia przypominającego białą Nutellę w zdrowszej wersji.