Pędy bambusa – właściwości dla zdrowia i przepisy na dania z pędami bambusa
Pędy bambusa kojarzą się Wam zapewne z pandami. Wielokrotnie można zobaczyć, jak się nimi zajadają. Postanowiliśmy zaufać słodkim zwierzątkom i sprawdzić co takiego widzą w tej roślinie.
Co nieco o bambusach
Posiadają słodko gorzki i zarazem delikatny smak. Jeżeli chodzi o ich wygląd, to mają kolor żółty lub kremowy. Bardzo przypominają przez to białe szparagi.
Zazwyczaj używane są w kuchni japońskiej oraz chińskiej. W Polsce dodaje się je do sosów oraz sushi. Możecie je kupić w puszce lub w słoiku. Jest to spowodowane ich delikatnością i łatwością w uszkadzaniu. Niestety nie przetrwałyby transportu w innej formie.
Bambusy zawierają mnóstwo odżywczych składników. Znajdziecie w nich:
- błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę żołądka
- witaminę A poprawiającą wzrok oraz chroniącą układ odpornościowy
- witaminę B niezbędną w procesie tworzenia krwinek czerwonych
- witaminę E opóźniającą proces starzenia się skóry
- potas regulujący ciśnienie
- sód, który reguluje napięcie mięśniowe
- wapń niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu
- magnez chroniący serce
- cynk zapobiegający infekcjom
Tofu z bambusa
Co kupić?
- tofu opakowanie
- 2 marchewki
- czerwona papryka
- cebula
- czosnek
- pół szklanki wody
- cukier
- puszka pędów bambusa
- pomidory krojone
- sos sojowy
- pół szklanki soku z ananasa
- przyprawy: sól, pieprz, papryka
Przygotowanie:
Tofu pokrójcie w plastry i obtoczcie je w papryce, soli i pieprzu. Następnie pokrójcie cebulę i delikatnie ją podsmażcie, a po chwili dodajcie wyciśnięty czosnek. Teraz na patelnię dorzućcie tofu, marchewki, paprykę oraz sok ananasowy, wodę, pomidory, sos sojowy oraz odrobinę cukru. Całość podawajcie z ugotowanym ryżem.
Kurczak z bambusem
Co kupić?
- filet z kurczaka
- marchewka
- papryka
- cebula
- czosnek
- puszka pędów bambusa
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki soku z ananasa lub pomarańczy
- 2 łyżki oleju ryżowego
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanka wody
- przyprawy: papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, sól, kurkuma
Przygotowanie:
Kurczaka pokrójcie w paski i obtoczcie w przyprawach. Następnie cebulę zeszklijcie na oleju wraz z rozdrobnionym czosnkiem. Całość smażcie przez trzy minuty. Po tym czasie dodajcie marchewkę, pędy bambusa oraz paprykę – wszystko pokrojone w cienkie paseczki. Po ok 5 minutach dodajcie wodę wymieszaną z sokiem, koncentratem, sosem sojowym, mąką oraz cukrem. Zalejcie tym mięso oraz warzywa i smażcie, aż sos zgęstnieje.
Sałatka z bambusem
Co kupić?
- sałata rzymska
- puszka pędów bambusa
- kiełki fasoli mung
- marchewka
- cebula czerwona
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- ziarna sezamu
Przygotowanie:
Zacznijcie od pokrojenia sałaty w paski. Pędy bambusa posiekajcie drobno, a marchewkę zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami. Z kolei cebulę pokrójcie w cienkie piórka. Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą i doprawcie do smaku. Podawajcie z pieczywem.
Zupa z bambusem
Co kupić?
- 250 g piersi kurczaka
- 100 g makaronu sojowego
- 6 szklanek wody
- 1/2 kg kości
- mały kawałek imbiru
- 5 małych korzeni pietruszki
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 małe boczniaki (grzyby)
- 1 słoiczek miniaturowych kolb kukurydzy
- 3-4 pędy bambusa
- 2 cebulki dymki z częścią zieloną
- 10 dużych orzechów laskowych
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Zacznijcie od przygotowania wywaru poprzez gotowanie przez 45 minut pietruszki, cebuli, kości, imbiru oraz soli. Następnie moczcie makaron przez 15 minut i odsączcie na sitku. Z kolei kurczaka i boczniaki pokrójcie w paski. Orzechy musicie wyłuskać i zalać na 5 minut wrzątkiem, po czym wyjąć je ze skórki. Zieloną część cebuli pokrójcie na małe kawałki, a bambus w paski. Teraz włóżcie do wywaru kurczaka, makaron, boczniaki, kukurydzę, bambus, orzechy i dymkę. Gotujcie jeszcze przez 5 minut i podawajcie z pietruszką.