Gnocchi szpinakowe z parmezanem

8 czerwca 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

gnocchi szpinakowe

1 kg mączystych ziemniaków

2 garście świeżych liści szpinaku

2 jaja roztrzepane

35 gram masła

sól

250 gram mąki pszennej typu 550

200 gram parmezanu

5 łyżek masła

pieprz świezo mielony

 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, szpinak myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Odcedzone i ostudzone ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy drewnianą łyżką ze szpinakiem, jajkami i masłem, a na koniec z solą i mąką – ciasto nie powinno być zbyt twarde. Dobrze całośc wyrabiamy. Masą wkładamy na posypaną maką stolnicę i dzielimy na dwie częsci. Z obu robimy długie wałeczki i kroimy na małe kawałki, formułujemy kluseczki, wyciskając na każdej wzór widelcem. Gotujemy partiami w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą, tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Ser trzemy na tarce. Gnocchi układamy w naczyniu, masło topimy, polewamy nim kluseczki, posypujemy serem, mieszamy, możemy też posypać pieprzem, można kluseczki również zapiec np. 10 minut w nagrzanym piekarniku.