Jajka faszerowane awokado z natką pietruszki
Artykuł zewnętrzny
Faszerowane jajka wyglądają zwykle apetycznie i można je serwować na wiele sposobów, ta wersja bardziej śniadaniowa z awokado jest niezwykle sycąca i kaloryczna. Da nam siłę na cały dzień, można oczywiście puścić wodze fantazji i dodać swoje ulubione dodatki i przyprawy: np: posiekane chili, ogórka kiszonego lub świeżego, pomidora, paprykę itp.
Składniki:
6 jajek
cebulka dymka ze szczypiorem
małe awokado
natka pietruszki posiekana około 1,5 łyżki
sok z limonki
sól, pieprz, opcjonalnie płatki chili
Jajka gotujemy około 10 minut na twardo, hartujemy w zimnej wodzie i obieramy. Kroimy na połówki, żółtka wyjmujemy i rozdrabniamy widelce, siekamy miąższ, dodajemy posiekaną drobniutko cebulkę i szczypiorek, awokado obieramy i również rozdrabniamy widelcem lub blendujemy na gładką masę. Awokado mieszamy z sokiem z limonki i natką pietruszki, doprawiamy do smaku, mieszamy obie masy i napełniamy połówki białek masą, dekorujemy ulubionymi dodatkami.