Pasztet z kaczki z orzechami pistacjowymi
Składniki:
Dla 4 osób:
300 g oczyszczonych piersi z kaczki
1 pierś z kurczaka
100 g wątróbki drobiowej
100 g ugotowanych borowików
50 g orzechów pistacjowych
1 jajko
Sklarowane masło
Kilka plasterków wędzonego boczku
Otarta skórka z 1 pomarańczy
Marynata:
Oliwa z oliwek
50 ml winiaku klubowego
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść laurowy Prymat
Ziele angielskie Prymat
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
3 pomarańcze
1 łyżka marynowanego imbiru
1 łyżka cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
Suszona mięta
20 ml śliwowicy
Przyrządzanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać nią mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Grzyby pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z marynaty, dokładnie zmielić i zmiksować z żółtkiem i śmietaną. Podczas miksowania dodawać cienkim strumieniem roztopione masło. Masę doprawić do smaku, dodać grzyby, orzechy pistacjowe i otartą skórkę z pomarańczy, a na zakończenie ubitą z białek pianę. .
Formę do pasztetu wyłożyć cienkimi plastrami boczku i wypełnić masą mięsną. Pasztet piec około 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temperaturze 120?C, po upieczeniu wystudzić.
Pomarańcze wyfiletować, a z pozostałości wycisnąć sok i zagotować go wraz z cukrem do momentu odparowania wody. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać posiekany imbir, czerwony pieprz i miód. Pod koniec gotowania dodać pomarańcze i miętę.
Na talerzu ułożyć liście rukoli, a na nich plastry pasztetu. Podawać z glazurowanymi pomarańczami i tostami z francuskiego pieczywa brioche.
www.prymat.pl