Ranking książek polecanych na jesienne wieczory – Wydawnictwo RM
Jesień to idealna pora na nadrobienie wszelkich książkowych zaległości. Wystarczy poznać najlepsze tytuły i wybrać choć jedną do własnej biblioteczki. Ranking książek polecanych na jesień wzbogaca jesienna oferta Wydawnictwa RM.
Jesień. Chłód i wiatr nie sprzyja spacerom, a znacznie skrócona doba u wielu wywołuje niechęć do jakiejkolwiek aktywności i poczucie melancholii. Deszcz dzwoniący o szyby przyprawia nas o dreszcze, a świat wydaje się szary i brzydki. Dopada nas apatia i zły nastrój. Jesień to jednak doskonała pora na nadrobienie czytelniczych zaległości. Książki, które wybraliśmy, spowodują, że przegonicie jesienne smutki, odzyskacie dobry humor, a jednocześnie złapiecie nowy rytm i miło spędzicie jesienne wieczory. Jesień z książką to motto, które warto przyjąć już dzisiaj i zapełnić własną biblioteczkę nowymi, ciekawymi lekturami, które zapewnią nam świetny nastrój i rozrywkę bez względu na aurę.
Zobaczcie koniecznie, co warto przeczytać i sprawdźcie, jakie książki Wydawnictw RM polecamy na chłodne, długie jesienne wieczory…
Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie
Czy wiesz, że w codziennym jadłospisie powinno się znaleźć co najmniej pięć porcji warzyw i owoców – z przewagą warzyw?
Warzywa to nasz naturalny sprzymierzeniec w dbaniu o odporność i zdrowie przez cały rok! Odkryj też inne prozdrowotne zalety warzyw. Które rośliny wspomagają walkę z cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami stawów? Które poprawiają kondycję oczu, włosów i skóry, a które ułatwiają pracę jelit? Jak warzywna dieta wpisuje się w profilaktykę schorzeń sercowo-naczyniowych?
Autorka opisuje 23 najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa – z naciskiem na ich prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne. Proponuje przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak warzywne gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle.
AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu poradników o zdrowym odżywianiu i dietach leczniczych (m.in. Niski indeks glikemiczny, Dieta w chorobie Hashimoto, Detoks cukrowy, Schudnij bez diety, Dieta zdrowych jelit, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH).
Dieta wzmacniająca odporność
Odporność organizmu zależy od wielu czynników, a nasze ciało jest wyposażone w liczne mechanizmy broniące nas przed bakteriami i wirusami. Jednak zdarza się, że nie pracują one właściwie, jeśli nie potrafimy o siebie zadbać. Aby nie dopuścić do osłabienia odporności, można między innymi stosować właściwą dietę. Nie wystarczy jednak okazjonalnie zjeść kilka zdrowych produktów. Na odporność trzeba zapracować krok po kroku, pamiętając o podstawowych zasadach, takich jak odpowiednia ilość makroskładników, witamin i dbałość o kondycję bakterii jelitowych.
Z tej książki dowiesz się: jak budować zdrowie i odporność przez cały rok, jakie produkty jadać, by zapobiegać spadkom odporności, jak komponować posiłki w sezonie zwiększonej zachorowalności, co jeść i jak wspierać swój organizm, gdy mimo wszystko dopadnie cię choroba. W poradniku zawarto przepisy na odżywcze dania dostarczające ważnych składników i wspierające naszą naturalną odporność.
AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej dietyna zdrowie. Autorka wielu poradników o zdrowym odżywianiu i dietach leczniczych (m.in. Niski indeks glikemiczny, Dieta w chorobie Hashimoto, Detoks cukrowy, Dieta anti-aging, Schudnij bez diety, Dieta zdrowych jelit).
Dieta wegańska na cztery pory roku
Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna! Wystarczy, że odkryjesz bogactwo darów każdej z pór roku.
Wiosenne warzywa liściaste, letnie zioła, jesienne owoce, zimowe bulwy… Matka Natura bardzo dba o różnorodność naszego jadłospisu. Wystarczy tylko wczuć się w rytm sezonowości. Autorki książki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni dietetycznej Dietosfera doradzą ci jak tego dokonać.
W książce znajdziesz: informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej, makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina, źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów, składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia, przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.
Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jendrzejewska-Jarzynka to dyplomowane dietetyczki z powołaniem i założycielki Poradni Dietetycznej – Dietosfera. Gotują, tworzą, inspirują! Prężnie działają już od ponad 18 lat. Autorki licznych książek i artykułów. Występowały w programach poradnikowych i lifestylowych dla telewizji Kuchnia+, Polsat i TVN.
Płaski brzuch. Dieta i ćwiczenia. Idealna sylwetka
Zazdrościsz modelkom płaskiego brzucha? Marzysz o tym, by w kolejnym sezonie pokazać się na plaży w nowym kostiumie? Chcesz wreszcie pozwolić sobie na takie ubrania, jakie ci się podobają, a nie takie, które skrywają Twoje niedoskonałości? Nie wiesz, jak wymodelować mięśnie brzucha? Ta książka jest właśnie dla Ciebie! Nie tylko utwierdzi Cię w przekonaniu, że: odpowiednia dieta i specjalnie dobrane ćwiczenia to klucz do sukcesu, ale też zmotywuje i krok po kroku poprowadzi do celu!
Z książki dowiesz się: dlaczego przybierasz na wadze i jak temu zaradzić, co robić, gdy oponka na twoim brzuchu rośnie niemal po każdym posiłku, jak ćwiczyć, by zredukować tkankę tłuszczową i poprawić wygląd brzucha, jakie są rodzaje diet odchudzających i jak wybrać właściwą dla siebie, jak samodzielnie zaplanować i stosować dietę niskokaloryczną, jakie nawyki zmienić, by osiągnąć cel i utrzymać efekty.
W poradniku znajdziesz także urozmaicone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przekąski z obliczoną wartością energetyczną oraz zestaw ćwiczeń przygotowanych przez doświadczoną trenerkę fitnessu.
AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się wpływem sportu i codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o diecie i zdrowiu m.in. Detoks cukrowy, Dieta anti-aging, Dieta w chorobie Hashimoto, Niski indeks glikemiczny, Schudnij bez diety. Prowadzi stronę internetową oraz bloga pod adresem www.lewandowskaagata.pl.
JOANNA ZAJĄC-BOROWICKA – trenerka personalna, instruktorka fitness, właścicielka warszawskich klubów tylko dla kobiet I LOVE FITNESS. Specjalizuje się w treningach medycznych oraz treningach funkcjonalnych podnoszących sprawność i kondycję oraz modelujących sylwetkę.
Magia kotów
Magia kotów to nie tylko barwna opowieść, ale i piękne ilustracje, które razem komponują się w prawdziwą ucztę dla zmysłów każdego szanującego się kociarza.
W kotach jest coś tak niezwykłego, że związane są z nimi liczne legendy, przesądy i historie – zarówno możnych tego świata, jak i tych, którym przyszło spłonąć na stosach. To niezwykłe stworzenia, które od wieków postrzegane są przez człowieka jako wręcz magiczne. Barbara Sieradzan bierze pod lupę historię tych niesamowitych zwierząt i odkrywa przed swoimi czytelnikami tajemnice ich dyskretnej, ale znaczącej obecności u boku człowieka.
Barbara Sieradzan od ponad 20 lat wiąże pracę zawodową, zainteresowania i sprawy prywatne ze zwierzętami. Autorka cyklu opowiadań satyrycznych Między nami kocurami, potem stałej rubryki Lekarz weterynarii (poradnictwo). Pisała także cykle Koty warszawskiego zoo i Koty krakowskiego zoo. Nakładem wydawnictwa RM ukazały się jej książki Kot w domu. Instrukcja obsługi oraz Pies w domu. Instrukcja obsługi.
Zielnik klasztorny
Zielnik klasztorny odkrywa tajemnice klasztornego ziołolecznictwa, do których przed wiekami dostęp mieli tylko wybrani. Inspiruje do stworzenia własnego ogródka ziołowego i skorzystania z ziołowych specjałów z przyklasztornej spiżarni.
Przez wieki klasztory były miejscem, w którym gromadzono wiedzę na temat ziół i metod leczenia nimi. Wielu zakonników i wiele zakonnic poświęciło życie na opracowywanie nowych receptur, odkrywanie właściwości roślin i leczenie chorych. Bez ich doświadczenia i ogromnej pracy nie mielibyśmy dziś pojęcia, jakimi skarbami obdarzyła nas natura.
Dokładny opis 45 roślin zielnych uprawianych w przyklasztornych ogródkach wraz z informacją, jak je zbierać, suszyć i przechowywać.
Dane dotyczące właściwości leczniczych poszczególnych roślin.
Najsłynniejsze przepisy na klasztorne nalewki, napary, okłady, kąpiele, wina, soki, maści, syropy i olejki lecznicze.
Ciekawostki na temat historii ziół, nazewnictwa roślin i tradycyjnych metod leczenia.
Informacje na temat najsłynniejszych zakonów i osób duchownych zajmujących się ziołolecznictwem.
Metoda Montessori. Naucz mnie to robić samodzielnie
W tej książce znajdziesz jasny wykład założeń pedagogiki Montessori, wskazówki, jak stosować ją w praktyce oraz 20 rozwijających zabaw edukacyjnych dla dzieci w różnym wieku.
Pedagogika Montessori pozwala dziecku osiągnąć pewność siebie i samodzielność, a także daje mu możliwość wyboru aktywności i rozwijania się we własnym tempie. Kładzie nacisk na to, aby nie traktować dziecka jako przyszłego dorosłego, którego się modeluje, ale jako pełnoprawną osobę, której się towarzyszy i którą darzy się głębokim szacunkiem. Dorosłym – rodzicom i nauczycielom – pomaga życzliwie, dyskretnie, ale z pełnym zaangażowaniem towarzyszyć dziecku na drodze rozwoju.
Autorką książki jest Charlotte Poussin, nauczycielka pracująca metodą Montessori, od 2000 roku posiadająca dyplom Międzynarodowego Stowarzyszenia Montessori. Pracowała w Argentynie, Brazylii, Francji i Kanadzie. Kierowała szkołą Montessori. Jest autorką książki Montessori od narodzin do trzeciego roku życia oraz wielu zestawów pedagogicznych. Mama pięciorga dzieci, które wychowuje metodą Montessori.
Lekarze Hitlera
Książka przedstawia najczarniejszy epizod w historii medycyny – współudział lekarzy Trzeciej Rzeszy w zbrodniach nazistowskich.
Książka stanowi wyczerpujące studium kluczowej roli, jaką odegrała znaczna część grona lekarskiego w polityce eksterminacji i tworzenia aryjskiej rasy nadludzi. W sposób szczegółowy i dokładny analizuje, jak program eliminacji niepełnosprawnych i chorych psychicznie dzieci – wymyślony, koordynowany i wykonywany przez lekarzy – przerodził się ostatecznie w masowe zabójstwa w obozach zagłady i okrutne eksperymenty medyczne prowadzone przez uznanych specjalistów. Daje przegląd wszystkich aspektów biopolityki eksterminacyjnej Hitlera: od początków ruchu eugenicznego w Niemczech, publikacji Mein Kampf, programów przymusowej sterylizacji, Aktion 4, czy też eksperymentów z bliźniętami niesławnego doktora Mengele, aż do procesów prawnych, które zahamowały tego typu praktyki. Zarazem pokazuje, w jaki sposób nazizm korzystał z ówczesnej wiedzy biologicznej. Hitler bowiem wykorzystał do tworzenia swojego szaleńczego programu biopolitycznego unicestwienia „elementów niepożądanych” doktryny, mity oraz idee obecne w społeczeństwach Zachodu już od dłuższego czasu, a za jeden ze swoich punktów odniesienia amerykańską politykę przymusowej sterylizacji.