Stek wołowy podany z brukselką

30 września 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

STEK WOŁOWY
Mieso wymyć i wysuszyć natrzeć pieprzem i olejem, i wstawic do lodowki na 1 godz Mięso należy wyjąć z lodówki na około 10 minut przed smażeniem – tak, aby nabrało pokojowej temperatury – nagłe zetknięcie zimnego mięsa z gorącym tłuszczem nie podziała na nie zbyt dobrze. Długość smażenia steku zależy od tego, jaki jego rodzaj chcemy uzyskać:

Stek krwisty – smażymy 4 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony. Mięso pozostanie różowe w środku i soczyste.
Stek półkrwisty – smażymy po około 9-11 minut z każdej strony.
Stek dobrze wysmażony – 13-15 z każdej strony.

BRUKSELKA
Brukselkę ugotować w osolonej wodzie z mlekiem , odlac wodę, na patelni przyrumienic bułkę tarta na 1 czubatej łyżce masła
Wlac bułke do ugotowanej brukselki i delikatnie wymieszać

SURÓWKA Z PORA
1 por pokrojony w cieniutkie pólplasterki
1 marchew starta na tarce o grubych oczkach
1 słodkie jabłko starte tez na tarce
1 płaska łyżka majonezu
szczypta cukru i szczypta pieprzu
wszystko wymieszać i Smacznego

zdjęcie i wykonanie: Irusia

stek_wolowy_ziemniaki_pieczone