Jak gotować na parze – super przepisy na dania na parze
Tradycja gotowania na parze wywodzi się z Chin i sięga ponad 6 tysięcy lat wstecz. Współcześnie przeżywa swój renesans. Nic w tym dziwnego – gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów termicznej obróbki jedzenia, który pozwala zachować zawarte w produktach wartości odżywcze, witaminy i białka. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób ceniących zdrowe odżywianie i chcących zgubić parę centymetrów na wiosnę.
Co nieco o gotowaniu na parze
Najpopularniejszymi metodami przygotowywania posiłków na ciepło jest gotowanie i smażenie. Żadna z tych metod nie jest jednak korzystna dla zdrowia. Tradycyjne gotowanie pozbawia posiłki sporej ilości składników mineralnych i witamin. Woda wypłukuje między innymi potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. W trakcie gotowania witaminy rozpuszczalne w wodzie (głównie C i B), sole mineralne, enzymy, składniki odżywcze – przedostają się do wody i wraz z nią wylewane są do zlewu w trakcie odcedzania. Przykładowo, podczas gdy tradycyjne gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70%, to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%. W wielu przypadkach alternatywą dla gotowania w wodzie jest smażenie na oleju. Niestety, w trakcie smażenia dochodzi do szeregu reakcji chemicznych, a wśród nich, do najniebezpieczniejszej dla zdrowia – karmelizacji węglowodanów. Przypiekanie i przypalanie posiłków wyzwala składniki rakotwórcze Ponadto, smażone potrawy, a zwłaszcza te panierowane, są wysokokaloryczne. Jeśli są codziennym składnikiem diety, sprzyjają przybieraniu na wadze.
W przypadku gotowania na parze można mówić o samych zaletach. Po pierwsze, wymagają tylko jednego urządzenia: parowaru lub dedykowanego do tego garnka. Po drugie, produkty spożywcze przygotowane tą metodą zachowują większość bezcennych dla zdrowia składników odżywczych i mineralnych. Podkreślone zostają ich naturalne smaki i aromaty, co pozwala ograniczyć użycie niezdrowych polepszaczy smaków m.in. soli i mieszanek przypraw wzbogacanych solą i glutaminianem sodu. Dla osób pragnących utrzymać sylwetkę lub zrzucić kilka kilogramów po zimie, nie bez znaczenia jest fakt, że gotowanie na parze nie wymaga dodawania tłuszczu. Żywność przygotowana w ten sposób ma obniżoną wartość kaloryczną, nie ulega rozgotowaniu, zachowuje naturalne kolory, soczystość i smak. Na parze można gotować praktycznie wszystko: warzywa (również liściaste jak np. szpinak), ziemniaki, ryż, ryby, mięso i wiele innych produktów.
Gotowanie na parze jest szybkie i proste. Wystarczy woda, bulion, odrobina wina oraz świeże produkty, by przyrządzić smaczny, pełnowartościowy posiłek. Jak zatem działa gotowanie na parze? Otóż woda podgrzewa się, wskutek czego powstaje para wodna, unosząca się do naczynia powyżej. Właśnie tam gotuje się potrawa. Niektóre warzywa, takie jak brokuły i kalafior, podczas tradycyjnego gotowania rozpadają się, a gotowanie ich na parze jest świetną alternatywą. Taki sposób przyrządzania zalecany jest też dla różnych gatunków ryb. Zamiast wody używamy w tym przypadku bulionu lub wina, do których dodajemy aromatyczne zioła. Wilgotne środowisko gotowania sprawia, że ryba jest bardzo soczysta.
Zasady gotowania na parze
Jest jednak oczywiście kilka zasad, których warto przestrzegać, aby w pełni wykorzystać dobroczynność pary.
3. Najlepiej gotować tylko na jednym poziomie, chyba, że umiemy prawidłowo dobrać czas do poszczególnych składników – im wyżej, tym słabsze działanie pary i wolniejszy czas obróbki.
4. Pozostawiajmy przerwy między kawałkami jedzenia, aby para mogła swobodnie krążyć.
5. Warzywa i owoce staramy się gotować całe lub w jak największych częściach – nawet wszelkie uszkodzenia skórki powodują utratę cennych minerałów i witamin, więc dobrze jest kupować zieleninę wysokiej jakości.
7. Mięso powinno być chude i raczej nie z gatunku wymagających długiej obróbki cieplnej, typu wołowina.
10. Do gotującej się wody można także dolać odrobinę białego, wytrawnego wina, które wniesie dodatkowe walory smakowe.
Tajskie pierożki z sosem z kolendry
Składniki:
Nadzienie:
- 1/4 szklanki posiekanych dymek
- 50 dag mielonej wieprzowiny
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 posiekana czerwona papryka
- 2/3 szklanki poszatkowanej kapusty
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 60 placków na won tony
- mąka kukurydziana
- 2 łyżki oleju
Sos: - 1 łyżka sosu rybnego
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki startego imbiru
- po 1 łyżce posiekanych listków mięty i kolendry
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce składniki potrzebne do przygotowania nadzienia, przypraw do smaku i wstaw na noc do lodówki. Na płaty ciasta należy nakładać czubatą łyżkę nadzienia, po czym zwilż wodą brzegi i zaciśnij je ponad nadzieniem. Dzięki temu powstanie sakiewka. Teraz oprósz je mąką i w międzyczasie wymieszaj składniki sosu. W rondlu rozgrzej olej i smaż pierożki płaską stroną do dołu, aby się zarumieniły. Potem dodaj odrobinę wody i gotuj je na parze przez 3 minuty na średnim ogniu. Podawaj z sosem.
Wieprzowina z winem
Składniki:
- 50 dag schabu najlepiej ze słoniną
- 50 ml białego wina
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cebulki dymki pokrojonej w słomkę
- 1 ząbek czosnku
- szczypta (2 gramy) anyżu
- 1/2 litra oleju
- sezam
- sól
Okoń w maśle orzechowym
Składniki:
- 20 dag mrożonych liści szpinaku
- 35 dag okonia
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
- gałka muszkatołowa
Ryba z imbirem i sosem sojowym
Składniki:
- 45 dag filetów rybnych
- kawałek imbiru o długości ok. 2,5 cm
- 4 ząbki czosnku
- 1 zielona cebulka
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pół łyżeczki suszonych płatków chili
- pół łyżeczki octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
Makaron z brokułami
Składniki:
- 150 – 200 g makaronu
- 1 brokuł
- 4 listki laurowe
- 18 zielonych oliwek bez pestek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 łyżek zmielonych migdałów
- 3 łyżki bułki tartej
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- do serwowania: oliwa z oliwek extra virgin, tarty ser parmezan
Cytrynowe udka drobiowe na parze
Składniki:
- 1 cytryna (skórka i kilka plastrów cytryny)
- 4-5 łyżeczek jogurtu naturalnego
- 2 udka z kurczaka
- sól i czarny, świeżo zmielony pieprz do smaku
- 2 plastry cytryny
- drobno posiekana natka pietruszki – świeżej lub suszonej
Płyn do parowania: - niewielka ilość wody
- kolejne 2 plastry cytryny
- 1 liść laurowy
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
zobacz również:
Herbata matcha – dla zdrowia i sposoby parzenia