Cappuccino, latte i inne mleczne kawy – sprawdź, jak je przygotować!

19 czerwca 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Mleczne kawy zachwycają delikatnym smakiem i mają wielu wielbicieli. Które z nich warto zaserwować domownikom podczas wspólnie spędzanego popołudnia? Jak sprawić, aby pianka była zawsze puszysta i estetyczna? Sprawdź!

 

kawa

 

Najwspanialsze rodzaje białej kawy

Białą kawę pija się w różnych częściach świata. Prym w tej kwestii wiodą oczywiście Włosi ze swoim tradycyjnym latte i cappuccino, którzy dali światu również espresso stanowiące obecnie bazę zdecydowanej większości kaw z mlekiem. Oto najpopularniejsze rodzaje:

  • Cappuccino – aby przygotować tę dobrze znaną kawę, do standardowej porcji espresso należy dodać około 100 ml spienionego mleka. Pianka znajdująca się na powierzchni kawy powinna mieć idealnie kremową konsystencję.
  • Latte – to kolejna ulubiona kawa śniadaniowa Włochów, popularna na całym świecie. Aby ją przygotować, do klasycznej porcji espresso, czyli około 30 ml, należy dodać 200 ml mleka.
  • Flat White – do przygotowania tej kawy wykorzystuje się podwójne espresso, które należy zalać gorącym mlekiem w dowolnej ilości. W klasycznej wersji mleko nie jest spienione. Ten wariant kawy serwuje się przede wszystkim w Australii, skąd prawdopodobnie pochodzi.
  • Macchiato – przygotowuje się je podobnie do cappuccino, z tą różnicą, że dodaje się do kawy wyłącznie spienione mleko i to w niewielkiej ilości. Po włosku wyraz ten oznacza po prostu ” poplamiony”, co dobrze oddaje wygląd kawy.
  • Mocha – to bardziej deserowy wariant latte, bo do espresso dodaje się przede wszystkim czekoladę, a następnie mleko i bitą śmietanę.

Czy warto zainwestować w spieniacz do mleka?

W przygotowaniu większości typów białej kawy kluczową rolę odgrywa spienione mleko. Jego przygotowanie jest możliwe w domowych warunkach, lecz zadanie nie należy do najłatwiejszych. Najprościej podgrzać mleko do temperatury około 65 stopni Celsjusza, a następnie umieścić w słoiku i przez dłuższy czas potrząsać, aż do powstania piany. Jednak ten sposób przygotowywania spienionego mleka pozbawia nas pełnej kontroli nad jakością pianki i jest dość czasochłonny.

Chcąc zadbać o komfort związany z przygotowaniem kawy z mlekiem, warto skorzystać ze spieniacza. Jego użycie pozwoli cieszyć się z ulubionej latte, macchiato lub cappuccino. Profesjonalny spieniacz do mleka, taki jak Nespresso Aeroccino3 umożliwi otrzymanie pianki o idealnej konsystencji. Urządzenie jest proste w obsłudze i doskonale radzi sobie z przygotowywaniem zarówno zimnej, jak i ciepłe mlecznej piany. Wystarczy wypełnić je mlekiem i wcisnąć przycisk, by po kilku sekundach uzyskać pożądany efekt.

Doskonałe espresso, czyli podstawa białej kawy

Podstawę białej kawy stanowi oczywiście odpowiednio przyrządzone espresso. Najwygodniej zainwestować w odpowiedni ekspres i kapsułki do kawy. To wygodna opcja, ponieważ kapsułki zawierają dokładnie odmierzoną porcję zmielonej kawy, a hermetyczne zamknięcie pozwala na zachowanie pełni aromatu. Wybierając ekspres do kawy, warto zwrócić uwagę na dostępność kapsułek. Wiodący producenci, na przykład Nespresso, dbają o gusta swoich klientów udostępniając im kapsułki do kawy w kilkudziesięciu rodzajach. W wielu przypadkach możemy zdecydować się więc nie tylko na kapsułki do kawy pozwalające na przygotowanie intensywnego espresso, ale także właśnie delikatnych kaw mlecznych!