Sałatka z liści botwinki z pomidorem i parmezanem

5 maja 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
echo adrotate_group(10);

Botwinka kojarzy nam się przede wszystkim z zupą. Ze względu na dużą zawartość żelaza buraki mają zastosowanie we wspomaganiu leczenia niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, anemii oraz nadciśnienia tętniczego. Obecny w nich w dużej ilości błonnik powoduje, że buraki regulują pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałają zaparciom. Dzięki temu zapobiega tworzeniu się rakotwórczych ognisk zapalnych. Poza tym, jelito z wyczyszczonymi ściankami, lepiej przyswaja witaminy z diety. Jednak również z liści możemy przygotować pyszną orzeźwiającą sałatkę, jesteśmy pod wrażeniem jej smakiem, polecamy różne wariacje na jej temat, np: liście botwinki z kalarepą, pomidorami, szczypiorem i startym parmezanem…

SAŁATKA Z BOĆWINY

składniki:

 

echo adrotate_group(18);

liście z dwóch pęczków boćwiny

pół kalarepy startej na tarce

sok z cytryny

oliwa z oliwek

sól, pieprz, młody czosnek – dwa ząbki posiekany

starty parmezan wedle uznania

pomidor malinowy

opcjonalnie: natka pietruszki, koperek, szczypiorek

 

Wszystkie składniki mieszamy w salaterce, dodajemy sok z cytryny, dwie łyżki oliwy, doprawiamy do smaku, posypujemy startym parmezanem.