Sałatka z pieczonych warzyw

21 lipca 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Warzywa pieczone to szybki sposób na smaczną kolację, można z nich wykonać genialną sałatkę, wystarczy dodać oliwę z oliwek lub grillowaną tortille, chleb razowy czy dip. Serwujemy ją z ulubionymi ziołami i przyprawami. Piec można warzywa białe, czerwone zielone, praktycznie wszystkie korzenne warzywa, ale też pomidory czy paprykę.

warzywa pieczone

ulubione warzywa korzenne: bataty, ziemniaki, marchew, pietruszka, brukselka, kapusta włoska, cebula dymka, buraki, papryka, kalarepa, pomidory koktajlowe

oliwa z oliwek

kilka łyżeczek miodu

przyprawy: sól morska, pieprz, kumin, kurkuma, papryka ostra, chili, zioła prowansalskie

Warzywa korzenne obieramy ze skóry, robimy marynatę z oliwy i miodu, przyprawiamy i skrapiamy warzywa, pieczemy w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu możemy je serwować z grzankami, dipem i ziołami.