Nieprawdą jest, że w naszej diecie tłuszczy należy unikać. Są one tak samo ważne jak węglowodany czy białka. Musimy jednak uważać na to, jaką ilość przyjmujemy, ponieważ są one bardzo kaloryczne. Wszystko zależy od tego jakie danie planujemy. Najważniejsze w przyrządzaniu posiłków jest dobieranie odpowiedniego oleju do techniki i temperatury w jakiej będziemy pracować. Najczęściej po olej sięgamy przy smażeniu, jednak czy wiemy który będzie najkorzystniejszy dla naszego zdrowia?
SMAŻENIE PŁYTKIE
Taki rodzaj smażenia charakteryzuje się dosyć niską jak na tę technikę temperaturą oraz stosunkowo niewielką ilością oleju dodawanego na patelnię. Najlepiej sprawdzi się tutaj olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Są one źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i właśnie ten rodzaj smażenia zapewni optymalne pozyskanie tych wartości odżywczych. Dobrym wyborem będzie również olej słonecznikowy, zawierający wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Pamiętajmy, aby smażenie trwało możliwie jak najkrócej. Nigdy nie zostawiajmy oleju do kolejnego cyklu smażenia, to z pewnością odbije się negatywnie na naszym zdrowiu. Zanim wrzucimy coś na patelnię, upewnijmy się, że jest ona odpowiednio nagrzana. Zapobiegniemy w ten sposób wchłonięciu przez potrawę obfitej ilości oleju.
A co z masełkiem tak chętnie dodawanym do porannej jajecznicy? Jeśli czas smażenia jest wyjątkowo krótki, śmiało sięgajmy po masło lub margarynę. Ten rodzaj tłuszczu z pewnością doda naszemu daniu dodatkowe walory smakowe! Starajmy się używać jednak wyjątkowo niskiej temperatury, ponieważ masło może się spalić. Nie wiesz jak poznać czy to już czas wrzucić coś na patelnię? Poczekaj aż z powierzchni znikną bąbelki – do smażenia czas, START!
SMAŻENIE GŁĘBOKIE
Tutaj najlepiej sprawdzą się oleje, które mają dużą odporność na wysokie temperatury. Najczęściej będą to tłuszcze rafinowane, np. olej rzepakowy czy rafinowana oliwa z oliwek. Uwaga! Kupując tego typu produkty upewnij się do jakiego rodzaju smażenia są one przeznaczone. Często butelki oliwy do sałatek i tej do przyrządzenia frytek będą stały obok siebie, łatwo się pomylić! Stabilne tłuszcze, czyli np. masło klarowane czy olej kokosowy również nadają się do takiego smażenia, jednak lepiej nie używać ich zbyt często. Zawierają one nasycone kwasy tłuszczowe, których powinniśmy unikać.
TEMPERATURA DYMIENIA
Dymienie to nic innego jak przekroczenie odporności oleju na daną temperaturę. Jest to proces groźny dla naszego zdrowia, ponieważ wtedy uwalniane są szkodliwe dla organizmu związki. Po przekroczeniu danej temperatury niektóre oleje nie dostarczą nam już wartości odżywczych, mogą też zepsuć smak całej potrawy. Jakie są to temperatury? Poniżej przedstawiamy tabelkę, warto ją wydrukować i powiesić na lodówce!
Olej/tłuszcz | Temperatura dymienia |
Olej słonecznikowy rafinowany | 227°C |
Olej rzepakowy rafinowany | 204°C |
Masło | 135°C |
Oliwa z oliwek rafinowana | 242°C |
Oliwa z oliwek nierafinowana | 191°C |
Olej kokosowy rafinowany | 232°C |
Margaryna | 182°C |
zobacz również:
Dania z oliwkami – 23 super przepisy na pyszne potrawy na ciepło i zimno
Przystawki z oliwkami
Dania z oliwkami – różne przepisy
Smalec z gęsi – zdrowy tłuszcz zwierzęcy!