Anchois w zieleni

13 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
650 g cukinii grubo startej
1 łyżeczka soli
1 duża sałata
kilka gałązek zielonej pietruszki, posiekane
180 g twardego sera, pokrojonego w paski
1 łyżka ziarna sezamu
1 łyżka świeżych liści oregano lub 1 łyżeczka suszonego
sól, pieprz
Sos: 50 g anchois (sardela) w oliwie
60 ml  soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
rozmaryn suszony
1 łyżeczka świeżego posiekanego koperku
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Sos: wszystkie składniki razem wymieszać, pozostawić w temp. pokojowej. Sałatka: wymieszać cukinię z solą, umieścić ją w durszlaku położonym na miskę i włożyć na 15 min. do lodówki. Sałatę umyć, rozdzielić na liście. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wyjąć cukinię z lodówki, wycisnąć i ułożyć na liściach sałaty. Dodać ser i świeże liście oregano. Wlać połowę sosu, dokładnie wymieszać. Ułożyć na talerzu, polać sosem i udekorować. Podawać od razu.