Karnawałowe przekąski na jeden kęs

9 stycznia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Karnawał to czas hucznego świętowania Nowego Roku podczas całonocnych zabaw. Przyjęcie karnawałowe powinno być głośne, wesołe i „szalone”. Przepis na udaną imprezę karnawałową to na pewno dobre towarzystwo, następnie – muzyka która stworzy klimat. Jednak przede wszystkim musimy zadbać  o ciekawe menu. Pamiętajmy, że karnawałowe menu powinno być dopasowane do stylu imprezy. Jeśli mamy w planach zorganizowanie imprezy, której założeniem jest czyste szaleństwo z chwilą odpoczynku, wówczas swój bufet warto wyposażyć głównie w przekąski typu finger food, czyli przysmaki na jeden kęs.

Przyjęcie karnawałowe to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje kulinarne umiejętności na domowej imprezie. Firma DEGA przychodzi z pomocą i inspiracją na oryginalne, a przy tym łatwe w przygotowaniu przekąski karnawałowe z zastosowaniem własnych produktów – DEGA Sałatka jarzynowa a’la domwa oraz past warzywnych DEGA Pasta warzywna z buraczkami i czerwoną fasolą i DEGA Pasta warzywna z dynią i pestkami dyni.  

DEGA SAŁATKA JARZYNOWA A’LA DOMOWA              

z ziemniakami, groszkiem, ogórkiem, marchewką i cebulą w majonezie, to kultowy produkt znany od lat wszystkim polskim gospodyniom. Jest to prawdziwa „królowa” każdego stołu. My mamy propozycję podania jej w nieco innej odsłonie, tworząc pyszną przekąskę karnawałową. To szybki, łatwy i apetyczny pomysł na przekąskę z użyciem tradycyjnej jarzynowej sałatki. Przygotuj w kilka minut i oczaruj swoich Gości – proste składniki, dostępne dla każdego dodatki – a w efekcie elegancka i smaczna party przekąska.

Cena: 3,99 zł (280g)

JARZYNOWY KOSZYCZEK Z SAŁATKĄ JARZYNOWĄ A’LA DOMOWA

dwa opakowania sałatki jarzynowej a’la domowa DEGA

chleb tostowy

zielony groszek

marchewka

natka pietruszki

oliwa z oliwek

Ułóż kromki chleba tostowego na desce, wykrój z nich kółka (np. puszką po groszku), oderwij wykrojone skórki, a wykrojone kółka z chleba dokładnie rozwałkuj. Następnie posmaruj je oliwą z oliwek, przełóż do foremek na muffiny i zapiecz 5 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczone koszyczki wyciągnij z formy i napełnij je Sałatką jarzynową a’la domowa. Udekoruj przekąski groszkiem, marchewką, świeżą natką i gotowe!

Warzywne słoiczki z pastami DEGA to nowa jarska propozycja, którą możemy podawać dosłownie do wszystkiego, co mamy w lodówce… ogranicza nas tylko wyobraźnia. Przygotuj warzywa, ziarna – a zamiast majonezu czy keczupu – spróbuj naszych gotowych warzywnych past – Pasty warzywna z dynią i pestkami dyni DEGA, w skład której wchodzi dynia 40%, marchew oraz pestki dyni 5% – całość w aromatycznych przyprawach oraz Pasty warzywnej z czerwoną fasolą i buraczkami na bazie czerwonego buraczka 45% oraz czerwonej fasoli 35%   z dodatkiem przypraw.

Cena: 2,99 zł (100 g)

WARZYWNE SŁOICZKI Z PASTAMI DEGA

Pasta warzywna z buraczkami i czerwoną fasolą DEGA

Pasta warzywna z dynią i pestkami dyni DEGA

Ugotowana ciecierzyca

Ugotowany i obrany bób

Ser feta w kostkach

Pokrojone pomidorki cherry

Sałata

Pestki dyni

Pestki słonecznika

Sezam, Oregano

DRESSING: oliwa, cytryna, sól, pieprz, czosnek

Przygotuj słoiczki lub szklanki do napojów. Do słoiczków układaj kolejno warstwami ciecierzycę, bób, sezam, pomidorki cherry, ziarna słonecznika, sałatę, a każdą warstwę przekładaj na przemiennie Pastą warzywną z buraczkami i czerwoną fasolą DEGA i Pastą warzywną z dynią i pestkami dyni DEGA. Na wierzch ułóż sałatę i kostki sera feta, a następnie polej przygotowanym dressingiem. Do dekoracji oraz uzupełnienia smaku użyj pestek dyni i oregano. Przekąska gotowa! To świetna propozycja dla miłośników wege produktów oraz tradycyjnych sałatkożerców.

Produkty marki DEGA dostępne są w sieciach i dyskontach handlowych oraz mniejszych, prywatnych sklepach i hurtowniach spożywczych.