Makaron jako składnik zbilansowanej diety – co zrobić by rzeczywiście nim był?

11 grudnia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Makaron – zdrowy, czy nie? Czasami jest uważany za element potrawy, który służy jedynie temu, żeby czuć sytość po posiłku. Tymczasem, odpowiednio dobrany i przygotowany, może być źródłem wielu cennych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Jaki makaron jest zdrowy?

Rola mąki

Wiele osób zadaje sobie pytanie: czy makaron jest zdrowy, jednak odpowiedź na to pytanie wcale nie jest oczywista. Wszystko zależy bowiem od tego po co sięgniemy na sklepowej półce. Rodzajów makaronu jest bardzo dużo i mowa tu nie tylko o podziale ze względu na kształt. Ten jest również bardzo istotny, w tym przypadku wybór zależy od tego jakiego efektu kulinarnego spodziewamy się po naszej potrawie. Mówiąc w skrócie, co zamierzamy z makaronem zrobić: nadziać, polać sosem, wykorzystać do zapiekanki, czy może dodać do zupy. Jednak pod kątem zdrowotnym najważniejszy jest podział ze względu na rodzaj mąki, z której został nasz makaron przygotowany, znaczenie ma zarówno rodzaj zboża bazowego, jak i to czy mąka była oczyszczana, czy też pełnoziarnista. Do wyboru są również makarony ze zbóż bezglutenowych. A może warto czasami wybrać makaron, który z mąką nie ma nic wspólnego i został zrobiony np. z roślin strączkowych? Dzięki temu mamy szansę na dodatkową porcję białka w posiłku.

Czy sposób przygotowania ma znaczenie?

Odpowiedź na to pytanie jest krótka – ma i to duże. Tak naprawdę od tego w dużej mierze zależy czy nasza potrawa będzie zdrowa, czy nie. Czy okaże się tucząca, czy będzie elementem odpowiednio zbilansowanej diety. Warto wiedzieć, że po ostudzeniu nabiera  makaron właściwości jeszcze ciekawszych, staje się bowiem źródłem skrobi opornej, która ma duże znaczenie dla naszego organizmu.

Można przewrotnie powiedzieć, że makaron zdrowy to taki, który został dobrze dobrany do naszych potrzeb i warunków, a później odpowiednio przygotowany. Żeby dokonać odpowiedniego wyboru najlepiej zapoznać się ze wszystkimi możliwościami i poczytać więcej na ten temat, dzięki temu poznamy wady i zalety każdego rodzaju. Warto również dokładnie czytać informacje na opakowaniu, dotyczące składu i zalecanego sposobu gotowania.

Dowiedz się więcej na https://ekoaleja.eu/Makaron-od-kuchni-czy-jest-zdrowy-i-ktory-warto-jesc