ColdPress to metoda wyciskania soku, którą wynaleziono i spopularyzowano w Stanach Zjednoczonych. Podbija ona cały świat, a to za sprawą tego, że jest najdoskonalszym sposobem na wydobycie największej ilości składników odżywczych, minerałów oraz witam z owoców czy warzyw, które wykorzystujemy do przygotowania smacznego i zdrowego napoju.
Jak działa coldpress?
Sposób tłoczenia na zimno pozwala na zachowanie w sokach wszystkich najlepszych substancji oraz enzymów. Soki powstają w dwóch etapach. Na samym początku rozdrabnia się surowe produkty – warzywa oraz owoce – zimnym, nienagrzewającym się ostrzem. Jest to klucz do sukcesu, ponieważ właśnie taka niska temperatura pozwala zachować wszystkie składniki odżywcze, które są ważne dla naszego organizmu. Drugi etap polega na miażdżeniu rozdrobnionych wcześniej kawałków przy użyciu niezwykle zaawansowanej metody hydraulicznej. Dzięki takiemu dwustopniowemu działaniu mamy pewność, że nasze soki pozbawione są jakichkolwiek szkodliwych substancji, które mogłyby negatywnie wpłynąć na kurację sokową bądź ogólnie nasze zdrowie.
Colpress czy sokowirówka?
Dawniej bardzo popularne było robienie domowych soków za pomocą sokowirówki. Dziś jednak wiadomo, że nie była to najskuteczniejsza i najlepsza metoda. Tradycyjne urządzenia wyposażone są w ostrza, które bardzo szybko się nagrzewają, a siła tarcia jest tak duża, że powoduje wysokie natlenienie. Te z kolei wpływa na utratę wartości odżywczych. W przypadku metody Coldpress mamy pewność najwyższej jakości napoju, jego klarowności i naturalnego smaku pełnego zdrowej słodyczy.