Fasolowe reggae
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki posiekanej pietruszki
1/2 szklanki posiekanej kolendry
1 łyżeczka musztardy Dijon
5 łyżek czerwonego octu winnego
3/4 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
1/4 szklanki suszonej zielonej fasoli
1/4 szklanki suszonej białej fasoli
2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
1 puszka ciecierzycy
1 i 1/4 szklanki łuskanej zielonej soczewicy (edamame)
1 szklanka pomidorów cherry, kolorowych
1/4 szklanki suszonej białej fasoli
2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
1 puszka ciecierzycy
1 i 1/4 szklanki łuskanej zielonej soczewicy (edamame)
1 szklanka pomidorów cherry, kolorowych
Przygotowanie:
Zrobić sos ubijając musztardę, ocet, sól i pieprz, a następnie olej. Dodać zioła i przyprawy. Fasole namoczyć na noc i następnego dnia ugotować w wodzie do miękkości. Gdy będą miękkie, dodać zielony groszek i gotować razem przez 3 min. Następnie dodać soję i gotować przez 3 min. Odcedzić, przelać zimną wodą. Po ostudzeniu osuszyć. Wymieszać fasole, ciecierzycę z sosem doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidorki i posypać pietruszką.