Czytaj, jedz i bądź szczęśliwy!

2 października 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Niklas Ekstedt, Henrik Ennart
Happy Food 2.0

Czytaj, jedz i bądź szczęśliwy!

Książka, która przywołuje przyprawiające o zawrót głowy fakty!
Uwierz i zastosuj – świadome odżywianie angażujące wszystkie zmysły!

Śmieciowe jedzenie pogarsza nasz stan psychiczny i szkodzi planecie. Przyczynia się do epidemii otyłości, cukrzycy, przewlekłych chorób jelit, astmy, alergii pokarmowych i nietolerancji glutenu. Nie ma czasu do stracenia. Musimy działać!
Na szczęście istnieje jedzenie, które ma dobroczynny wpływ na naszą duszę, a także na środowisko, zrównoważoną produkcję żywności, dobro zwierząt oraz na nasze serce i resztę organizmu.

Autorzy książki dzielą się poradami, co jeść, żeby lepiej się czuć. Przekazują najnowszą wiedzę, podpierają dowodami naukowymi istnienie związku między florą jelitową a mózgiem, a dzięki masie smacznych przepisów podpowiadają, jak zastosować ją w praktyce. Przekonują, że poczucie szczęścia gwarantuje nam nie tylko to, co najsmaczniejsze, lecz także to, co wspiera zrównoważony rozwój środowiska. Od spożywanych przez nas posiłków zależy bowiem nie tylko nasze zdrowie, ale i kondycja planety.

To książka dla każdego, kto rozumie, że ciało i umysł są ze sobą połączone oraz że dieta i flora bakteryjna mają dla nich obu decydujące znaczenie.
• Jak bakterie jelitowe wpływają na uczucia?
• Czym jest żywienie spersonalizowane?
• Co daje mindful eating?
• Na czym polega psychobiotyczny kurs gotowania?
Ta książka jest też dla tych, którzy zastanawiają się: co mam robić na co dzień, gdy w kuchni panuje chaos, a dzieci chcą jeść?

Znany szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt oraz dziennikarz zajmujący się tematyką naukową, Henrik Ennart przekonują, że zdrowe odżywianie nie jest trudne. Wystarczy wiedzieć, które składniki nam służą i dlaczego. Proste przepisy połączone z lekkostrawną wiedzą z zakresu medycyny i psychologii pomogą zmienić podejście do jedzenia i odnaleźć szczęście w kuchni i poza nią.

Poprzednia książka tego duetu, „Happy Food. Przez żołądek do szczęścia” ukazała się w ubiegłym roku i zebrała wiele pozytywnych recenzji:
„To książka, która może Wam pomóc zmienić swoje nawyki żywieniowe w codziennym życiu. O wielu zasadach zdrowego żywienia na pewno już słyszeliście i nie będą to żadne nowości. Mimo wszystko miło jest mieć pod ręką książkę, która przejrzyście i mądrze mówi o zdrowiu”.
jemksiazkiblog.wordpress.com

Oprócz kompleksowych informacji o właściwym odżywianiu, w książce znajdziecie również proste przepisy, które stanowią świetne jej uzupełnienie. Bo to, że jedzenie pozwala wykonać pierwszy krok na drodze do zdrowia, nie znaczy, że ma smakować jak leki. Ba, może ono smakować wyśmienicie!
Magazyn „Usta”

ustamagazyn.pl/2018/06/nasz-drugi-mozg/

***
Opinia eksperta:
Książek o żywieniu czytam dość sporo. O zdrowej diecie, o tym co warto jeść, a czego nie. Ostatnio w moje ręce trafiła książka “Happy Food 2.0” i się w niej zakochałam! Czytam jej obie części po raz drugi. Robię notatki, podkreślam – a ktoś kto patrzy na mnie z zewnątrz widzi nieustanne potakiwanie głową. Nie mogę więc zachować tej ekscytacji jedynie dla siebie! Mimo tytułu, to nie tylko dieta na szczęście, ale i na zdrowie!
Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka, psychodietetyczka