Pieczarki zapiekane z kaszotto grzybowym
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
3 łyżki oliwy
1 cebula
200 g pieczarek
100 ml śmietany 18%
1 opakowanie Kaszotto grzybowego Knorr
szczypta soli
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
pół łyżeczki rozmarynu z Maroko Knorr
10 dużych pieczarek
80 g parmezanu
Sposób przygotowania:
Cebulę i pieczarki pokrój w półplastry. Do garnka wlej odrobinę oliwy i podsmaż je. Posyp rozmarynem, pieprzem i solą. Następnie dołóż zawartość opakowania Kaszotto Grzybowe Knorr, zalewając ok. 250 ml wody. Gotuj ok. 15 minut.
Po upływie tego czasu, dodaj śmietanę.
Oczyść pieczarki, oddziel nóżki od kapeluszy. Włóż do nich powstały farsz. Na całość nałóż tarty parmezan. Włóż pieczarki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez ok. 15-20 minut.
Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną
Czas przygotowania: 80 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
1 opakowanie Placków z kuskusu Knorr
1 pieczony burak
70 g ziaren słonecznika
1 jajko
50 g mąki pszennej
50 ml kwaśnej śmietany
pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Upiecz buraka w piekarniku, wcześniej zawijając go w folię aluminiową.
Przesyp do miski zawartość Placków z kuskusu Knorr, wlej 200 ml wrzątku i odstaw na ok. 15 minut, by kasza nasiąkła i zmiękła. Następnie upraż na patelni ziarna słonecznika.
Po ostudzeniu kaszy, dodaj do naczynia buraka pokrojonego w kostkę, jajko, mąkę, pestki słonecznika. Dołóż również połowę posiekanej natki.
Powstałą masę wyrabiaj, by potem uformować placki. Smaż je na patelni. Do podania idealna będzie kwaśna śmietana.