Cebulowy melanż

7 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 czerwone cebule
3 angielskie melony, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżego szczypiorku
2 łyżki octu ryżowego
1/4 szklanki oleju roślinnego (rzepakowy)
zgnieciony czerwony pieprz
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Cebulę włożyć do dużej miski. Na durszlaku, lekko osolić melony i pozostawić na około 10 min. Wymieszać imbir, czosnek, szczypiorek, i ocet w małej misce. Ubijać powoli dodając olej. Dodać czerwony pieprz i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać melony do cebuli i dobrze wymieszać. Dodać sos i znowu wymieszać. Dostosować przyprawy. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 30 min. lub do 24 godzin przed podaniem. Podawać schłodzone.