Wino czerwone — jak powstaje i które warto spróbować?

13 września 2021, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Czerwone wino to trunek, który dostępny jest w wielu różnych odmianach. Do czynienia możemy mieć z jego wersją wytrawną, półwytrawną, słodką oraz półsłodką. Jak powstaje ono krok po kroku? Jakie są jego właściwości zdrowotne? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z czerwonym winem przynosi dzisiejszy wpis.

 

 

Jak powstaje wino z winogron czerwonych?

Jak wygląda produkcja wina z czerwonych winogron? Pierwszy etap to odszypułkowywanie oraz zgniatanie zerwanych owoców. Następnie, grona poddawane są procesowi fermentacji alkoholowej, która przebiega w temperaturze około 30 stopni. Do fermentacji zaangażowane mogą być drożdże dziko żyjące na skórkach winogron lub odpowiednie ich kultury dodane przez winiarza w zależności od planowanego stylu wina. Przy okazji procesu fermentacji mamy również do czynienia z maceracją, na skutek której do wina trafiają barwiki, taniny oraz związki aromatyczne. Na tym etapie procesu produkcji na fermentującym winie powstaje kożuch z wytłoczyn, który jest automatycznie lub ręcznie mieszany z moszczem. Po zakończonej fermentacji zlewa się z kadzi wino obciekowe a pozostałą miazgę prasuje uzyskując wino tłoczone. W znaczącej części przypadków wina te miesza się ze sobą. Ostatni etap stanowi klarowanie, filtracja oraz butelkowanie poprzedzone jednak często dojrzewaniem w drewnianych beczkach.

Rodzaje wina czerwonego

Do najpopularniejszych odmian wina czerwonego zalicza się:

  • Cabernet Sauvignon — szczep wywodzący się z Bordeaux, będący krzyżówką Cabernet Franc oraz Sauvignon Blanc. Ma on niewielkie wymagania glebowe i nie jest podatny na wahania temperatur. Szczep ten daje wina garbnikowe, w których dominuje nuta czarnej porzeczki.
  • Merlot — czerwony szczep, z którego uzyskuje się wina o wyraźnie owocowym bukiecie. Produkowane z niego trunki smakują wiśniami, śliwkami, jagodami oraz jeżynami. W Europie Merlot często jest wykorzystywany do mieszania z innymi odmianami winogron. Związane jest to z jego szybkim dojrzewaniem oraz brakiem podatności na niekorzystne warunki atmosferyczne.
  • Pinot Noir — wywodzący się z Burgundii szczep, który wcześnie dojrzewa, źle znosi wahania temperatury oraz wrażliwy jest na suszę i nadmierną wilgotność. Daje wina pachnące truskawkami, malinami, wiśniami, skórą i piżmem. Do jego cech charakterystycznych zaliczyć można przejrzystość, mało intensywną barwę oraz niewielką koncentrację tanin.

Właściwości czerwonego wina

Dlaczego warto regularnie wypijać porcję czerwonego wina? Związane jest to z faktem, iż bogate jest ono w przeciwutleniacze (zawiera ich najwięcej ze wszystkich napojów alkoholowych). Związki te odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników. Ich nadmierna ilość w organizmie przyczyniać może się do rozwoju szeregu chorób takich, jak miażdżyca czy nowotwory. To jednak nie koniec właściwości zdrowotnych czerwonego wina wytrawnego. Zawarte w nim polifenole zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiegają przed krzepnięciem krwi. Co więcej, wino tego typu skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, chroniąc przed atakami serca. Zawarty w skórkach czerwonych winogron resweratrol stymuluje wydzielanie insuliny i aktywuje białko, pomagając w regulacji poziomu cukru we krwi. Jakie czerwone wino jest najzdrowsze? Najwięcej przeciwutleniaczy zawierają trunki wywodzące się z lepiej nasłonecznionych i jednocześnie chłodniejszych regionów winiarskich. Pozytywny wpływ na nasze zdrowie mogą mieć wina czerwone wytwarzane z odmian takich jak: Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Tempranillo.

W Winnicy Lidla z łatwością zarezerwować można nie tylko wino czerwone. Dostępne jest tutaj również różowe wino oraz różnego rodzaju wysokoprocentowe alkohole ( w tym szeroki wybór whisky do 500 zł).

Wino czerwone to trunek, który nie tylko skutecznie rozpieści podniebienie. Spożywany w rozsądnych ilościach, może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie.