Zobacz co się dzieje z organizmem po zjedzeniu arbuza. Fantazyjne serwowanie

Avatar photo
6 lipca 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Arbuz to świetny owoc, który orzeźwia w upalne dni. Wszystko za sprawą jego składu czyli 92 % wody. Poza tym znajdziecie również witaminy i składniki mineralne, czyli samo dobro. Arbuz posiada szereg właściwości zdrowotnych a nawet może zastąpić viagrę ! Zobacz co warto wiedzieć o arbuzie i jakie jeszcze skrywa ciekawostki.

Arbuz zawiera substancje kontrolujące poziom trójglicerydów we krwi dzięki czemu odpowiednio reguluje ciśnienie tętnicze. Karotenoidy to nic innego jak antyoksydanty oraz naturalne pigmenty. To właśnie dzięki nim arbuz ma tak cudowny czerwony kolor. Dodatkowo zapobiegają one utlenianiu się cholesterolu tym samym obniżając ciśnienie w żyłach oraz tętnicach. Jedzenie arbuza zmniejsza również  ryzyko zachorowania na serce oraz wzbogaca organizm o witaminy A oraz C i przeciwutleniacze. Z kolei likopen chroni Cię przed nowotworami szczególnie raka prostaty. Pamiętaj, że im jaśniejszy miąższ posiada arbuz tym mniej zawiera karotenoidów. Arbuz jest więc dobry na zdrowe serce i wysokie lub za niskie ciśnienie.

koktajl z arbuza

Arbuz na libido

Arbuz posiada cytrulinę, która zwiększa popęd i działa podobnie jak produkty poprawiające libido. Powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych oraz usprawnia przepływ krwi. Najlepiej, aby mężczyźni spożywali co najmniej sześć plasterków arbuza, aby zadziałał jak viagra. Arbuz działa więc jako profilaktyka w leczeniu problemów jak i naturalny lek.

Arbuz wskazany dla sportowców

Składniki arbuza rozszerzają naczynia krwionośne i działają jak pompa mięśniowa, a co za tym idzie zwiększają objętość mięśni przy ćwiczeniach. Cytrulina dodatkowo pozwala na wydłużenie treningu, ponieważ neutralizuje toksyczny amoniak, który powoduje zmęczenie mięśni. Arbuz polecany jest przede wszystkim sportowcom, ale również i osobom aktywnym i ćwiczącym na siłowniach. Regularne jedzenie arbuza zdecydowanie poprawi Waszą wytrzymałość fizyczną i siłową.  Z kolei spora dawka wody w arbuzie oraz potas i wapń w szybki sposób ugaszą pragnienie i uzupełnią niedobory elektrolitów.

Jedz arbuza na piękną cerę

Kolejną zaletą arbuza jest zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się skóry. Dodatkowo chronią ją przed promieniami UV oraz wspomagają leczenie stanów zapalnych skóry. Składniki arbuza powodują zwiększanie się naczynek krwionośnych dzięki czemu do skóry wraz z krwią trafia więcej tlenu oraz substancji odżywczych i witaminy C.

Arbuz pikantny z białym serem

Co kupić?

  • 1 szklanka obranego i pokrojonego w dużą kostkę arbuza
  • 10 dag twardego białego sera pokrojonego w kostkę
  • szczypta zielonej czubricy
  • szczypta czarnuszki do dekoracji
  • szczypta soli
  • szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu

Przygotowanie:

Arbuz i ser ( zimne – wyjęte z lodówki )  pokroić w kostkę. Posypać przyprawami. Ułożyć ozdobnie na listkach sałaty lub pucharkach.

Sałatka z arbuza z oliwkami

Co kupić?

  • 1,5 kg słodkiego arbuza
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 limonki
  • 250 g sera feta
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • pęczek świeżej mięty
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić bardzo cienko w półksiężyce, włożyć do miseczki i zalać sokiem wyciśniętym z limonek. Odstawić. Miąższ arbuza pokroić w kostkę, tak samo ser feta. Dodać oliwki, posiekaną miętę i natkę. Dodać cebulę i polać sokiem z limonki. Na koniec skropić sałatkę oliwą i oprószyć świeżo zmielonymi pieprzem.
arbuzowa sałatka z oliwkami

Lemoniada z arbuza

Co kupić?

  • 0,5 kg cytryn
  • 0,5 kg limonek
  • 1 średni arbuz
  • ok. 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki wody (może być gazowana)

Przygotowanie:

Arbuza włożyć do blendera, dodać sok z cytrusów i po łyżeczce skórek z cytryny i limonki. Następnie dodać cukier. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Dodać wodę i ponownie zamieszać. Cukier powinien się rozpuścić. Przelać do dzbanka i włożyć do lodówki, aby lemoniada się schłodziła.

Arbuz faszerowany

Co kupić?

  • 1 mały arbuz
  • ananasy z puszki
  • winogrona
  • gruszka
  • banan
  • mandarynka
  • inne dostępne owoce
  • 1 lub 2 galaretki, w zależności od wielkości arbuza.

Przygotowanie:

Arbuza zciąć na 3/4 wysokości, wydrążyć miąższ i usunąć pestki. Rozdrobnić, dodać pokrojone w kostkę owoce i zalać czerwoną galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Arbuz faszerowany

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.