Królik ze śliwkami

5 lipca 2010, dodał: zNatury.pl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 królik o wadze około 1.5 kg
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 5 cebul
  • 2 marchewki
  • tymianek
  • liść laurowy
  • pieprz

Sposób wykonania:
Cebulę i marchewki pokrajać, włożyć do kamiennego garnka, dodać liść laurowy, pieprz, tymianek, zieloną pietruszkę. Następnie włożyć podzielonego na porcje królika, zalać winem i zostawić na 24 godziny w chłod­nym miejscu. 2 razy mięso przewrócić i wymieszać warzywa. Mięso wyjąć, osączyć, oprószyć pieprzem i mąką, włożyć do rondla, zalać odcedzoną marynatą i dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać uduszoną na niewielkiej ilości wody i oleju cebulę oraz namoczone śliwki. Na końcu doprawić do smaku. Porcje ułożyć na głębokim półmisku, polać sosem i obłożyć wypestkowanymi śliwkami. Podawać z ryżem, ziem­niakami, surówkami.

l porcja zawiera: 80 mg sodu, 1597 kJ (382 kcal).

Sklep ekologiczny
www.znatury.pl

file1278321238