Królik ze śliwkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 królik o wadze około 1.5 kg
- 20 dag suszonych śliwek
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 5 cebul
- 2 marchewki
- tymianek
- liść laurowy
- pieprz
Sposób wykonania:
Cebulę i marchewki pokrajać, włożyć do kamiennego garnka, dodać liść laurowy, pieprz, tymianek, zieloną pietruszkę. Następnie włożyć podzielonego na porcje królika, zalać winem i zostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu. 2 razy mięso przewrócić i wymieszać warzywa. Mięso wyjąć, osączyć, oprószyć pieprzem i mąką, włożyć do rondla, zalać odcedzoną marynatą i dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać uduszoną na niewielkiej ilości wody i oleju cebulę oraz namoczone śliwki. Na końcu doprawić do smaku. Porcje ułożyć na głębokim półmisku, polać sosem i obłożyć wypestkowanymi śliwkami. Podawać z ryżem, ziemniakami, surówkami.
l porcja zawiera: 80 mg sodu, 1597 kJ (382 kcal).
Sklep ekologiczny
www.znatury.pl