Z czekolady można zrobić absolutnie wszystko. Jedynym ograniczeniem jest tu smak i wyobraźnia. Zaczynając od doskonale wszystkim znanych najrozmaitszych pralin i batonów, genialnego napoju czekoladowego, przez wspaniałe cista i ciasteczka, babeczki i torty, po zupy, pieczenie i dania wytrawne, które mogą nie tylko sprawić, że nasz świat będzie piękniejszy, ale także słodszy.
Oczywiście najczęściej myślimy o czekoladzie w kontekście deserów – babeczek, serników, tortów, domowych pralin, czy sycących napojów. Lista czekoladowych rarytasów jest niemal nieograniczona. O słodkich wypiekach, napojach i czekoladkach opowiada właśnie książka Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Czekolada. Smak miłości.
Z kilku stron wstępu dowiemy się o historii czekolady w Europie, poznamy gatunki czekolady i jej właściwości a następnie zanurzymy się w świat przyjemności – przepisów na najwspanialsze i najsłodsze czekoladowe smakołyki. Wśród wypieków oczarują nas pomysły na przygotowanie ciasta czekoladowego z masą serową, brownie z ciasteczkami, ciasta z musem czekoladowym i owocami, tarty czekoladowej z truskawkami, czy rolady czekoladowej oraz przepisy na niesamowite tory, jak np. tort szwarcwaldzki, tort Sachera, tort z masą kokosową czy tort w czekoladzie. Na widok fondant czekoladowego z porzeczkami, czekoladowych muffinek z migdałami czy też tartaletek z kremem czekoladowym na pewno poczujemy nadmiar śliny w ustach, a czekoladowe magdalenki, całuski czekoladowe z mascarpone czy makaroniki z kremem czekoladowo-orzechowym zmuszą nas do sięgnięcia po słodkie zapasy, które każdy z nas gdzieś chowa.
Pomysły na czekoladowe desery, to między innymi także przepisy na batoniki daktylowe z czekoladą, leguminę czekoladową, czekoladową panna-cottę, galaretkę pomarańczową z musem czekoladowym, czy mus czekoladowy z bitą śmietaną lub rumem. W tej niezwykłej książce znajdziemy również przepisy na mus na cieście czekoladowym, charlotte serowo-czekoladową, gruszki z sosem czekoladowym, suflet czekoladowy z truskawkami, crumble gruszkowe z czekoladową kruszonką, lody miętowe z czekoladą, trufle rumowe, kulki kokosowe, shake czekoladowy z marshmallows, mrożoną kawę z lodami czekoladowymi czy czekoladę korzenną do picia. Same pyszne, słodkie i czekoladowe rozkosze.
Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy do własnej kuchni. Nasz zachwyt nad fotografiami kulinarnymi prezentowanymi w tej książce jest nieskończony. Właśnie wydanie tego niezwykłego, słodkiego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem, czekoladowej rozpusty zarówno recepturowej, jak też graficznej. Ta książka, jak czekolada może stać się najlepszą przyjaciółką kobiety…
Książkępolecamy wszystkim, doskonałym gospodyniom domowym, które wzbogacą swój niezbędnik nowymi przepisami, łasuchom i wielbicielom czekolady, mamom i babciom, które jak nikt potrafią rozpieszczać swoje rodziny genialnymi deserami, a także wszystkim innym, którzy chcą się nauczyć słodkiej, czekoladowej sztuki kulinarnej. Niestety są także zastrzeżenia – książka absolutnie nie nadaje się dla osób będących na diecie, bowiem samo jej przeglądanie zaostrza i wzbudza niepohamowany apetyt na czekoladę. Nie sposób się jej oprzeć. Ta książka uzależnia!
Book&Cook to innowacyjny portal kulinarny wspierający proces zakupów produktów spożywczych. Jest intuicyjny i prosty w obsłudze. Pozwala jednocześnie zaplanować menu i zakupy.
Book&Cook zawiera kilka tysięcy sprawdzonych przepisów, pomaga w szybkim planowaniu domowych posiłków i automatycznie generuje listę zakupów. Tygodniowe zakupy jeszcze nigdy nie były tak proste!