Mus czekoladowy z cynamonem

5 marca 2019, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Są takie dni, że chodzi za nami coś słodkiego… Jeśli jednak deser może być zdrowy, to ten z dodatkiem czekolady: zapewni nam odpowiedni poziom żelaza i co najważniejsze endorfiny czyli hormony szczęścia… Mus świetnie smakuje schłodzony, szczególnie na drugi dzień. W czekoladzie znaleziono przeciwutleniacze, które są odpowiedzialne za poszerzenie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, co dobrze wpływa na ciśnienie tętnicze. Cynamon natomiast przyspiesza przemianę materii, oczyszcza organizm, reguluje pracę nerek.

składniki:

300 ml śmietanki 30 %

50 gram gorzkiej czekolady

50 gram mlecznej czekolady

2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

łyżeczka kardamonu

pomarańcza

brzoskwinia

opcjonalnie kleks bitej śmietany

 

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cynamon i kardamon, wymieszać.Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, do niej wlewać powoli masę czekoladową, delikatnie wymieszać. Mus przełożyć do pucharków lub szklaneczek, dodać owoce. Podawać z kleksem bitej śmietany. Podawać schłodzony.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz