Oto 4 powody, aby nie jeść białego chleba:
1) Powstaje z mąki z wysokiego przemiału, ubogiej w błonnik, mikroelementy, żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminę E. Te cenne wartości ma wyłącznie ciemne pieczywo.
2) Nie ma w nim nic oprócz skrobi – bezwartościowego materiału energetycznego.
3) Ludzie spożywający dużo węglowodanów prostych, których obfitość znajdziemy w białym pieczywie i słodyczach, mają niższy poziom inteligencji niż ci, których dieta zawiera więcej węglowodanów złożonych!
4) Jedzenie wyłącznie białego pieczywa przyczynia się do wysokiego poziomu glukozy we krwi, podwyższenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II oraz chorób serca, kamieni żółciowych i raka.
Ja w ogóle zrezygnowałam z takiego tradycyjnego pieczywa. Zastąpiłam je z powodzeniem lekkim :) Ostatnio gustuję w bez cukrowym żytnim razowym Obst – wspaniale smakuje, wspaniale chrupie i jest znacznie zdrowsze.
Nie każdy może jeść ciemne pieczywo, są takie schorzenia,które wykluczają jedzenie ciemne pieczywo, więc nie zawsze jest to oczywisty wybów.
A ja piekę sama zarówno białe jak i ciemne pieczywo z ziarnami :) Już od ponad roku nie kupuję pieczywa w sklepie. Zauważyłam różnicę w postaci lepszej przemiany materii jak i to, że taki chleb jest bardziej sycący. Pieczywo białe piekę dla męża i pszenne bułeczki dla dzieci :) Pyszności z domowej piekarenki, ręcznie wyrabiane :)
jeden raz w tygodniu staram sie w ogóle nie spozywać chleba, żeby się odkwasić
Biały chlebek jem tylko raz w tygodniu a tak to bułeczki orkiszowe, pieczywo razowe, żytnie, chleb na zakwasie