Kruche ciasto a’la tarta z truskawkami

27 czerwca 2010, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

składniki:

300g mąki

100g cukru

150g margaryny

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany

2 żółtka jajek

truskawki

cukier puder do dekoracji

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i margarynę, następnie mieszamy mikserem, dodajemy cukier, żółtka i śmietanę. Potem ręcznie zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Formę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy aż będzie miało około 0,5 cm. grubości. Trochę ciasta zostawiamy, by zrobić kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na jakieś 10 min. Podpieczone ciasto wyjmujemy i układamy na nim umyte truskawki i obsypujemy pokruszoną resztą ciasta. Pieczemy ok. 25 min. Całość posypujemy dekoracyjnie cukrem pudrem (jak chwilę ostygnie, bo inaczej cały cukier nam się rozpuści). Smacznego!

file1277658812