Mandarynki dla zdrowia – właściwości i witaminy
Nazywają je siostrami pomarańczy, słodkimi rozkoszami,a nawet pomarańczowym grzechem – o czym mowa? Mandarynki, pyszne, małe, słodkie i kojarzące się ze Świętami. Posiadają mnóstwo witamin i składników odżywczych. Zobacz co warto wiedzieć o mandarynkach. Są doskonałym źródłem witaminy C – już 4 sztuki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę ważną, szczególnie w tym okresie witaminę.
Na skórę i oczy
Mandarynki to owoce, które wyróżniają się wielką ilością witaminy A. Jest ona niezbędna przy okresie wzrostu, ponieważ wpływa na stan kości oraz zębów. Dodatkowo witamina A ochrania nasza skórę przed promieniami UV i znacznie poprawia jej kondycję. Jedząc mandarynki chronisz oczy przed jaskrą i zaćmą.
Na odporność i starzenie się
Na choroby serca i cukrzycę
W mandarynkach znajdują się flawonoidy, które chronią nas przed odkładaniem się tłuszczu w wątrobie oraz pomaga przy walce z cukrzycą typu 2. Dodatkowo świetnie sprawdza się przy walce z otyłością, gdyż stymuluje gen odpowiedzialny za spalania tłuszczów.
W walce z nowotworami
W skórkach mandarynki znajdują się związki, które niszczą niektóre rodzaje komórek nowotworowych. Według badaczy związek ten przekształca się we wnętrzu komórek nowotworowych w toksyczną substancję co doprowadza do ich rozkładu,ale nie naruszając przy tym komórek zdrowych.
Na odchudzanie
Każdy wie, że mandarynki są bardzo słodkie, ale czy wiecie, że wcale nie tuczą? Jeden owoc to tylko 34 kcal. Skład mandarynek to głównie woda, bo aż 85%, reszta to kwasy, które przyspieszają oczyszczanie organizmu z toksyn i tym samym usprawniają trawienie. Jeżeli zmagasz się z nadwagą koniecznie dodaj mandarynki do swojego jadłospisu.
W ciąży
Mandarynki, jak każde owoce mogą powodować alergie, dlatego w ciąży należy je spożywać w małych ilościach i koniecznie dokładnie je wyszorować szczoteczką.
Rodzaje
Mandarynki występują w wielu odmianach. Najpopularniejsze są klementynki o słodko – kwaskowatym smaku i z małą ilością pestek. Inną odmianą jest tangelo, czyli skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem. Kolejnym rodzajem jest tangelo, satsuma i tangerynki. Pamiętaj, aby kupując mandarynki dokładnie je obejrzeć i wybierać takie mocno pomarańczowe i bez pustych miejsc pod skórką.
Wartość odżywcza mandarynek (w 100 g)
Wartość energetyczna – 53 kcal
Białko – 0.81 g
Tłuszcz – 0.31 g
Węglowodany – 13.34 g (w tym cukry proste: 10.58 g)
Błonnik – 1.8 g
Woda – 85.17%
Minerały
Wapń – 37 mg
Żelazo – 0.15 mg
Magnez – 12 mg
Fosfor – 20 mg
Potas – 166 mg
Sód – 2 mg
Cynk – 0.07 mg
Witaminy
Witamina C – 26.7 mg
Tiamina – 0.058 mg
Ryboflawina – 0.036 mg
Niacyna – 0.376 mg
Witamina B6 – 0.078 mg
Witamina A – 681 IU
Witamina E – 0.20 mg
zobacz również:
Seler wzmacnia układ odpornościowy
Różnica między przeziębieniem a grypą
Gorzknik kanadyjski właściwości dla zdrowia
Gorączka – najlepsze potrawy i dania podczas gorączki!