Mega zupy na cały rok – recenzja

3 grudnia 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Mega zupy na cały rok

Zupy są niczym preludium do symfonii – stanowią doskonały wstęp do dania głównego. Trudno sobie bez nich wyobrazić życie i obiad. W kuchni nie musimy się ograniczać do klasycznej pomidorowej, kapuśniaku czy niedzielnego rosołu. Rozgrzewającą zupę możemy przecież przygotować z niemal wszystkich warzyw: kalafiora, selera, dyni, pomidorów, ziemniaków, brokułów, marchewki, porów, cukinii lub zielonego groszku. Kremy przygotowywane są również z pieczarek oraz leśnych grzybów. Dochodzą do tego również zupy na zimno i zupy owocowe oraz tradycyjne zupy świąteczne. Pomysłów jest nieskończenie wiele, czego dowodzi książka Mega zupy na cały rok wydana przez Wydawnictwo Rea SJ.

W tym smacznym poradniku kulinarnym znajdziemy pomysły na blisko 80 różnych zup, które zostały pogrupowane w rozdziałach: zupy na zimno, zupy wege, zupy z wkładką, zupy nowe i zupy energetyzujące. Wśród pysznych propozycji na letni obiad znajdziemy między innymi przepisy na: chłodnik bułgarski i rosyjski, zupę jabłkową, ogórecznik miętowy, czy zimną zupę melonową.

Wielki rozkwit zup w polskiej kuchni przypada od czasów królowej Bony, która upowszechniła modę na warzywa. Wdzięczny za to naród polski stworzył nawet specjalne określenie na zestaw podstawowych warzyw, które powinny znaleźć się w zupie. Słowo włoszczyzna, bo o nim mowa, nie występuje chyba w żadnym innym języku. Propozycje zup dla wegetarian, zawarte w książce obejmują m.in. zupę cukiniową z serem pleśniowym, cytrynczankę, zupę francuską cebulową, jesienną kartoflankę, krem ze szparagów czy też zupę puszystą kukurydzianą.

Zupa z wkładką mięsną lub gęste, zawiesiste, pożywne zupy wieloskładnikowe to pomysły na dania zimowe, energetyzujące i rozgrzewające. Wśród zup z wkładką w książce znajdziemy propozycje na przygotowanie m.in.: barszczu zbójnickiego, zupy białoruskiej z pulpetami, garbanzos, grochówki na boczku, harira, zupy pomidorowej z serdelkami, portugalskiej zupy wiejskiej lub chorwackiej fasolowej. Rozdział zupy energetyzujące zawierają natomiast w sobie receptury na takie pyszności, jak: hinduska zupa z kurczakiem, ciecierzanka, kartoflanka po szwedzku, krupnik jęczmienny z grzybami, zupa serbska z kluskami z sera koziego lub skandynawska z serkiem topionym oraz żurek czy węgierska zupa gulaszowa.

W rozdziale nowe smaki autorzy książki proponują przepisy na zupy znane ale poddane modyfikacjom, i tak znajdziemy tu przepisy na: barszcz ukraiński z kaszą jaglaną, zupę chrzanową, zupę egzotyczną z kolendrą, kapuśniak z płatkami owsianymi, czy zupę włoską marchewkową.

Dzięki temu, że łączą różne składniki – warzywa, mięso, kasze, produkty mączne – zupy są świetnym i łatwym sposobem na dostarczenie organizmowi najważniejszych składników odżywczych. Zupy to również skuteczny oręż w odchudzaniu i utrzymywaniu prawidłowej wagi ciała.  Dzięki płynnej konsystencji dają szybciej uczucie sytości, w porównaniu do dań o stałej konsystencji. Poza tym, obecność warzyw korzystnie wpływa na bilans kaloryczny. Książka Mega zupy na cały rok to idealny podręcznik dla urozmaicenia jadłospisu i wprowadzenia do naszej kuchni nowych lub zmodyfikowanych pomysłów na pyszne zupy. Konkretne przepisy są łatwe, opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które zaostrzają apetyt na kuchenne eksperymenty z zupami w roli głównej. Książka jest naprawdę piękna, smaczna i bardzo wartościowa.

Kuchnia polska pełna jest rozmaitych przepisów i smaków. Dyniowa z czerwoną fasolą, krem z groszku, skandynawska z serkiem topionym, zupa marchewkowa po włosku? – z książką Mega zupy na cały rok wybierz najlepszą dla siebie, na każdy dzień tygodnia.