Jesienna chandra – porady na cudowny poranek

6 grudnia 2018, dodał: ewelina.p
Artykuł zewnętrzny

Czekają nas coraz mroczniejsze i ciężkie czasy.. Konkretnie chłodne poranki, w których jedyną towarzyszącą nam myślą jest zawinięcie się w bezpieczny kokon pościeli i zapadnięcie jak ten miś w sen zimowy. Aby nie dopadła nas owa przypadłość warto zadbać, aby jakoś sobie te poranki umilić. Jak zaczniemy dzień przesądza o tym, jak będziemy się czuć przez jego pozostałą część.

 

Podstawą jest więc śniadanie. Warto żeby było zdrowe, pożywne, bogate w składniki odżywcze, sycące oraz oczywiście smaczne, w końcu ma być ono naszym antidotum. Ostatnimi czasy modne stały się różnego rodzaju owsianki, ,,smothies bowls”, czy ,,pancakes”. Często poranek nie daje nam pola do popisu, jesteśmy zabiegani, a często w dodatku zaspani. Nie chce nam się wymyślać skomplikowanych potraw i stać tak potrzebny do snu czas przy ,,garach”. Jednak te opcje śniadaniowe są szybkie i niesamowicie doładowujące naszą wewnętrzną bateryjkę.

 

Pieczone owoce z owsianą kruszonką

Może się wydawać, że skoro pieczone to zajmuje dużo czasu i będzie pracochłonne. Jest to jednak błędne założenie, wystarczy jedynie odrobinka planowania. Jeżeli posiadamy parę jabłek, gruszki, a może nawet jakieś zamrożone owoce z lata warto wieczorkiem wstawić je do piekarnika pod pierzynką z płatków owsianych, a rano wystarczy je tylko podgrzać i gotowe. Danie w 20 minut, jednak wymagające pomyślenia o nim z wyprzedzeniem. Możemy również zrobić to rano, a podczas pieczenia zająć się porannymi czynnościami kosmetycznymi, czy przeglądnięciem poczty. Jaki jest więc przepis na to cudo? Jeżeli chodzi o proporcję to wszystko zależy od tego jak dużą porcje chcemy uzyskać, z jakich owoców korzystamy oraz czy używamy produktów odzwierzęcych, czy też nie. Podam więc przykładowy przepis na to rozkoszne śniadanko, jednak jest on modyfikowalny wedle czyjegoś podniebienia.

Jabłka i gruszki pod kruchą pierzynką

  1. Jabłka i gruszki  myjemy, obieramy i kroimy w kostkę średniej grubości. Wkładamy je do miski, dodajemy odrobinę oleju, przyprawiamy cynamonem i odrobiną kardamonu jeśli go lubimy.
  2. Płatki owsiane blendujemy razem z mlekiem, miodem, cynamonem i odrobiną kardamonu. Zostawiamy również odrobinę całych płatków do posypania po wierzchu.
  3. Przygotowujemy foremkę (może to być po prostu szklana forma do piekarnika lub innego tego typu cudo), którą należy delikatnie natłuścić, masło lub olej się nadadzą.
  4. Tak przygotowana formę wykładamy warstwą rozdrobnionych przedtem płatków owsianych (nie całym miksem, ponieważ będzie on nam potrzebny w kolejnym kroku), układamy warwami jabłka oraz gruszki.
  5. Wszystko przykrywamy cienką warstwą zblendowanej masy i posypujemy dodatkowo już w formie ozdoby płatkami owsianymi (jeśli ktoś chce można się pokusić również o posiekanie różnego rodzaju orzechów).
  6. Tak przygotowane cudo wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Przepis ten jest na tyle uniwersalny, że można go robić w różnych proporcjach, w zależności od tego, jaką formę dania preferujemy. Czy ma być bardziej owocowe, czy ma mieć więcej płatków. Jest to jedna z tego gatunku potraw, które śmiało można robić metodą ,,na oko”(sprawdzone osobiście).

Alternatywa dla zachodnich ,,pancakes”- nasze stare, dobre racuchy

Ostatnimi czasy modne i uwielbiane stały się naleśniki w amerykańskim stylu. Są sycące, ale nieco zapychające i zazwyczaj ekstremalnie słodkie. Zaproponować można zdrowszą wersję tych smakowitości, którą większości z nas jest dobrze znana z czasów dziecięcych, a mianowicie racuszki.

Jabłka w racuchu

Będziemy potrzebować: szklanki mleka (może być roślinny odpowiednik, najlepiej naturalnie słodki, jak mleko owsiane, czy migdałowe), 1 jajko, 150 gram mąki pszennej (którą wedle potrzeb można zastąpić mąką kokosową lub jaglaną), 50 gram płatków owsianych, łyżeczkę cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, aby nasze cuda wyszły puszyste, 1 lub 2 jabłka (w zależności od ich gramatury) oraz jakiegoś typu tłuszcz do smażenia.

  1. Łączymy wszystkie suche składniki.
  2. Dodajemy mleko oraz jajko.
  3. Wszystko miksujemy trzepaczką, bądź za pomocą miksera. Musi powstać gładka masa.
  4. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, najlepiej drobną żeby ładnie się zespoliły z całością. Jeśli ktoś ma ochotę można je również zetrzeć na tarce, wypuszczą wtedy więcej soków ,a co za tym idzie nasze racuszki będą aromatyczniejsze.
  5. Wszystko mieszamy razem i wykładamy po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię.
  6. Smażymy z każdej strony po około 2 minuty, do czasu zarumienienia się.

Racuchy najlepiej podawać ozdobione cukrem pudrem, bądź posmarowane masłem orzechowym z dodatkiem świeżych owoców, bo jak wiemy witamin nigdy dość.

Dla tych najbardziej zabieganych

Jeśli oba przepisy wydają się za bardzo pracochłonne, bo wiadomą rzeczą jest, że zazwyczaj cenimy dodatkowy czas na sen nad przyrządzanie śniadania, istnieje opcja przyrządzenia owsianki w mniej niż 5 minut. Smakiem niczym się nie różni od przyrządzanej w tradycyjny sposób, a wartości odżywczych również jej nie odejmuje. Wystarczy jedynie przed pójściem spać w kubku wymieszać pół na pół płatki owsiane oraz mleko, które następnie doprawić łyżeczką cynamonu i taką samą ilością miodu. Rano wystarczy włożyć naszą miksturę do mikrofalówki na około 4 minuty, uważając żeby nie było jej za ciepło, w międzyczasie skroić nasze ulubione owoce (banana, śliwkę, gruszkę itd.), posiekać orzechy. Po wyciągnięciu podgrzanej owsianki należy wymieszać wszytko i gotowe.  Nie zajmuje dużo czasu, a daje ,,kopa” na cały poranek.

Śniadanie jest jak komplement, potrafi naprawić nawet najbardziej szary dzień. Ponoć najważniejsze we wspomnieniach jest to jak się kończyło dany dzień, jednak według mnie to jak się go zacznie wpływa na to jak go skończymy.