Udka z ryżem i granatem

Avatar photo
28 listopada 2019,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Udka z ryżem i granatem

Składniki:
– 2 udka kurczaka
– 1/3 szklanki ryżu
– po ½ łyżeczki soli, słodkiej papryki, nasion białej gorczycy i nasion kolendry
– po ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, suszonego imbiru i cynamonu
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki oliwy
– ½ owocu granatu
– 1 łyżeczka posiekanego koperku

Przygotowanie:
Ryż dokładnie wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, zalać 2/3 szklanki zimnej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min., aż ryż wchłonie cała wodę. Z owocu granatu wydobyć ziarenka. Ząbki czosnku obrać i pokroić na cienkie paseczki. Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu i wymieszać z oliwą i czosnkiem. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć udka kurczaka. Zawinąć mięso w folię aluminiową i piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200oC. Wyjąć kurczaka z piekarnika, zdjąć folię. Do żaroodpornej miseczki nałożyć ryż, na nim ułożyć udka kurczaka i wstawić do piekarnika na kolejne 5 min. Przed podaniem posypać koperkiem i ziarenkami granatu.
Czas przygotowania: ok. 50 min.

Przepis pochodzi z polecanej przez Redakcję książki Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Kuchnia light 



FORUM - bieżące dyskusje

Nasze mniejsze i większe kłamstwa:)…
Tak jest chyba najlepiej. Przynajmniej nie ma się później wyrzutów sumienia.
Włókniaki na powiekach
> rosie napisał/a: > Ja bym najpierw leczyla przyczynę czyli insulinoopornosc....Lekarze sami na to nie wpadli...? No...
Nadkwasota
Od mniej więcej roku, może troszkę dłużej, miewam wieczorami zgagę. Pomaga mi zjedzenie kilku...
Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Do tego masaż skóry głowy i całego czepca podczas wcierania. Nie każdy pamięta...