3 szybkie ciasta dla niespodziewanych gości!

5 listopada 2018, dodał: Martina
Artykuł zewnętrzny

Wyobraź sobie taką sytuację: siedzisz sobie w domu, w swoim ulubionym, znoszonym dresie i oglądasz serial w telewizji. Nagle dzwoni do ciebie przyjaciółka i mówi, że wpadnie w odwiedziny za mniej niż godzinę. Zamiast łapać się załamana za głowę i zastanawiać się, co robić, skorzystaj z kilku przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia. Owe wypieki zrobisz mniej niż w godzinę, a na pewno pozytywnie zaskoczysz niespodziewanych gości. 

 

1. Raffaello

Połącz słone krakersy, słodki krem kokosowy i ciesz się niebiańskim smakiem.

Składniki:

  • 2 – 3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych)
  • 1 litr mleka
  • 250 g miękkiego masła (lub margaryny)
  • 2-3 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ( można też dodać 2 łyżki mąki pszennej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Odlej jedną szklankę mleka, a resztę zagotuj. Do odlanego mleka dodaj cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną i cukier. Kiedy gotujące się mleko zacznie kipieć, dodawaj przygotowaną mieszankę, ciągle wszystko mieszając. Kiedy składniki się całkowicie połączą, zdejmij garnek z palnika i odstaw miejsce, aby „budyniowy krem” wystygł.

W czasie kiedy zrobiona przez ciebie masa stygnie, przygotuj pozostałą część kremu. W osobnej misce zajmij się masłem. Najszybciej to zrobisz za pomocą miksera. Miksuj miękki tłuszcz przez około 3 minuty, po czym stopniowo dodawaj do niego wystudzoną część kremu. Możesz dosypać do tej mieszanki trochę wiórek kokosowych.

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj masłem i wyłoż papierem do pieczenia. Następnie, na przemian układaj krakersy i krem, otrzymując 3 lub 4 warstwy. Pamiętaj, żeby na wierzchu był krem. Teraz już ostatni krok – posyp ciasto wiórkami kokosowymi.

 

2. Ciasto kakaowe

Rozkosz dla każdego podniebienia.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • ok. 600 g kakaowych herbatników
  • 200 g masła

Sposób przygotowania:

Odlej 1 i pół szklanki mleka i dokładnie wymieszaj je z mąką, kakao, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotuj. Kiedy mleko zacznie kipieć, wlej do niego zrobioną przed chwilą mieszankę. Wszystko dokładnie wymieszaj, a po zagotowaniu, ostudź.

W czasie stygnięcia masy, zajmij się masłem. Miksuj je przez 3 minuty, po czym dodaj do niego wystudzony krem.

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj masłem i wyłoż papierem do pieczenia. Następnie, na przemian układaj herbatniki i krem, otrzymując 3 lub 4 warstwy. Na wierzchu zostaw cienką warstwę kremu. Teraz tylko posyp ciasto kakao i gotowe.

3. Krówka

Uważaj, ta słodycz uzależnia!

Składniki: 

  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 400 g herbatników
  • 500 g masy krówkowej
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Odlej 1 szklankę mleka i wymieszaj je z żółtkami, mąką oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, aż zacznie kipieć. Do gotującego się mleka wlej przygotowaną mieszankę i dokładnie wymieszaj. Po zagotowaniu, ostudź zrobioną masę.

Pora na masło. Ubij je mikserem, po czym dodawaj stopniowo zrobiony wcześniej, ostudzony krem.

Formę 21 cm x 32 cm wyłoż papierem do pieczenia. Na dnie ułoż pierwszą warstwę herbatników. Na to nałóż krem. Następnie przykryj to herbatnikami i jeszcze raz kremem. Ułóż herbatniki i na to wylej masę krówkową. Znów połóż herbatniki. Możesz zrobić jeszcze jedną warstwę, możesz już to zostawić, zależy od ciebie. Najważniejsze, żeby na samej górze zostały herbatniki.

Następnie, wyjmij mikser i ubij śmietankę (najlepiej zimną)  z cukrem pudrem. Kiedy masa stanie się sztywna, wyłóż ją na ciasto i ozdób jakimi tylko chcesz dodatkami (czekoladą? polewą? posypką? A może masą krówkową?). Po udekorowaniu ciasta, ciesz się pysznym deserem.

 

Te szybkie ciasta bez pieczenia na pewno umilą niejedno towarzyskie spotkanie. Czasem warto po prostu zapomnieć o tych kilku dodatkowych kaloriach i cieszyć się chwilą. Przy najbliższej okazji wypróbuj te przepisy, a na pewno się nie zawiedziesz.