3 szybkie ciasta dla niespodziewanych gości!
Wyobraź sobie taką sytuację: siedzisz sobie w domu, w swoim ulubionym, znoszonym dresie i oglądasz serial w telewizji. Nagle dzwoni do ciebie przyjaciółka i mówi, że wpadnie w odwiedziny za mniej niż godzinę. Zamiast łapać się załamana za głowę i zastanawiać się, co robić, skorzystaj z kilku przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia. Owe wypieki zrobisz mniej niż w godzinę, a na pewno pozytywnie zaskoczysz niespodziewanych gości.
1. Raffaello
Połącz słone krakersy, słodki krem kokosowy i ciesz się niebiańskim smakiem.
Składniki:
- 2 – 3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych)
- 1 litr mleka
- 250 g miękkiego masła (lub margaryny)
- 2-3 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ( można też dodać 2 łyżki mąki pszennej)
- 1 cukier waniliowy
- 150 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Odlej jedną szklankę mleka, a resztę zagotuj. Do odlanego mleka dodaj cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną i cukier. Kiedy gotujące się mleko zacznie kipieć, dodawaj przygotowaną mieszankę, ciągle wszystko mieszając. Kiedy składniki się całkowicie połączą, zdejmij garnek z palnika i odstaw miejsce, aby „budyniowy krem” wystygł.
W czasie kiedy zrobiona przez ciebie masa stygnie, przygotuj pozostałą część kremu. W osobnej misce zajmij się masłem. Najszybciej to zrobisz za pomocą miksera. Miksuj miękki tłuszcz przez około 3 minuty, po czym stopniowo dodawaj do niego wystudzoną część kremu. Możesz dosypać do tej mieszanki trochę wiórek kokosowych.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj masłem i wyłoż papierem do pieczenia. Następnie, na przemian układaj krakersy i krem, otrzymując 3 lub 4 warstwy. Pamiętaj, żeby na wierzchu był krem. Teraz już ostatni krok – posyp ciasto wiórkami kokosowymi.
2. Ciasto kakaowe
Rozkosz dla każdego podniebienia.
Składniki:
- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
- ok. 600 g kakaowych herbatników
- 200 g masła
Sposób przygotowania:
Odlej 1 i pół szklanki mleka i dokładnie wymieszaj je z mąką, kakao, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotuj. Kiedy mleko zacznie kipieć, wlej do niego zrobioną przed chwilą mieszankę. Wszystko dokładnie wymieszaj, a po zagotowaniu, ostudź.
W czasie stygnięcia masy, zajmij się masłem. Miksuj je przez 3 minuty, po czym dodaj do niego wystudzony krem.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj masłem i wyłoż papierem do pieczenia. Następnie, na przemian układaj herbatniki i krem, otrzymując 3 lub 4 warstwy. Na wierzchu zostaw cienką warstwę kremu. Teraz tylko posyp ciasto kakao i gotowe.
3. Krówka
Uważaj, ta słodycz uzależnia!
Składniki:
- 1 litr mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 400 g herbatników
- 500 g masy krówkowej
- 500 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Odlej 1 szklankę mleka i wymieszaj je z żółtkami, mąką oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, aż zacznie kipieć. Do gotującego się mleka wlej przygotowaną mieszankę i dokładnie wymieszaj. Po zagotowaniu, ostudź zrobioną masę.
Pora na masło. Ubij je mikserem, po czym dodawaj stopniowo zrobiony wcześniej, ostudzony krem.
Formę 21 cm x 32 cm wyłoż papierem do pieczenia. Na dnie ułoż pierwszą warstwę herbatników. Na to nałóż krem. Następnie przykryj to herbatnikami i jeszcze raz kremem. Ułóż herbatniki i na to wylej masę krówkową. Znów połóż herbatniki. Możesz zrobić jeszcze jedną warstwę, możesz już to zostawić, zależy od ciebie. Najważniejsze, żeby na samej górze zostały herbatniki.
Następnie, wyjmij mikser i ubij śmietankę (najlepiej zimną) z cukrem pudrem. Kiedy masa stanie się sztywna, wyłóż ją na ciasto i ozdób jakimi tylko chcesz dodatkami (czekoladą? polewą? posypką? A może masą krówkową?). Po udekorowaniu ciasta, ciesz się pysznym deserem.
Te szybkie ciasta bez pieczenia na pewno umilą niejedno towarzyskie spotkanie. Czasem warto po prostu zapomnieć o tych kilku dodatkowych kaloriach i cieszyć się chwilą. Przy najbliższej okazji wypróbuj te przepisy, a na pewno się nie zawiedziesz.