Sztuka zdrowego odżywiania

Avatar photo
30 października 2018,
dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Zdrowe jedzenie to jedno z najczęściej poruszanych zagadnień w dzisiejszym świecie. Nic w tym zresztą dziwnego, zważywszy na ogrom żywności niezdrowej, zalegającej na sklepowych półkach oraz serwowanej w barach szybkiej obsługi. Coraz więcej ludzi decyduje się przeciwstawić owej fali „śmieciowego” jedzenia, zastępując je produktami naturalnymi, bezpiecznymi dla organizmu oraz często… znacznie smaczniejszymi.

Coś do chrupania

Utrapieniem dla wielu osób bywają nie tyle główne posiłki (bo tutaj postulat zdrowego odżywiania wcale nie jest aż tak trudny do realizacji), ile raczej podjadanie pomiędzy nimi. Siedząc w biurze, przy komputerze czy na nudnej lekcji szkolnej, odruchowo szukamy pod ręką czegoś do pochrupania czy szybkiego przegryzienia dla zabicia nudy. Popularne przekąski w stylu wafelków czy chipsów są kaloryczne i tuczące, a np. zakup świeżych owoców nie zawsze wchodzi w grę. Wiele osób zastanawia się zatem, jak wyjść z owego żywieniowego impasu, aby z jednej strony dbać o linię i dobre samopoczucie, z drugiej zaś – nie skręcać się z głodu.

Z pomocą przychodzą nam tutaj zdrowe przekąski wiodących polskich marek. Dzięki nim możemy się codziennie zaopatrywać w produkty takie jak wafle ryżowe, otręby owsiane czy np. ciasteczka zbożowe w różnych wariantach. Produkty te zapewnią nam uczucie sytości między posiłkami, nie obciążając przy tym organizmu zbędnymi kaloriami czy wręcz szkodliwymi „polepszaczami” smaku.

Linia zdrowych przekąsek

Najpopularniejszym rodzajem „małego co nieco” do chrupania okazują się chyba wafle ryżowe. Dzięki poręcznemu opakowaniu można je bez trudu schować do torby czy plecaka, zaś bogaty wybór tych wafli sprawia, że każdy może dobrać je wedle własnych upodobań. W sklepach znajdziemy zatem wafle wieloziarniste, z sezamem, z kukurydzą, z solą morską czy nawet… z belgijską czekoladą! Zwłaszcza ów ostatni wariant zrobił karierę w sklepach, gdyż zainteresował nawet tych, którzy generalnie nie przejmują się zasadami zdrowego jadłospisu.

Wybór naturalnego, bezpiecznego dla zdrowia jedzenia jest jednak znacznie bogatszy. Dużą popularnością cieszą się np. owsianki (w różnych smakach) oraz otręby owsiane, które można dodawać do mleka, jogurtu czy koktajli owocowych. Takie zdrowe przekąski na długo eliminują uczucie głodu, a w dodatku charakteryzuje je lekkostrawność i niewygórowana cena. Zwłaszcza ten ostatni aspekt okaże się istotny dla wielu spośród nas – ponieważ wszystkie te produkty oferują nam polskie firmy, zapłacimy za nie stosunkowo niedużo. W zamian zyskamy zaś nietuzinkowe smaki oraz moc cennych składników odżywczych.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.