Ciasto z kremem cytrynowym – dwa sprawdzone przepisy

9 sierpnia 2018, dodał: beautymarisa
Artykuł zewnętrzny

Ciasto z kremem cytrynowym to coś więcej niż niebiański przysmak. Cytryny znane są jako wyjątkowo dobroczynne owoce, których spożywanie zapewnia mnóstwo odczuwalnych korzyści. Sprawdzą się świetnie w domowych słodyczach, napojach, sałatkach, a nawet sosach. Częste sięganie po cytrusy w różnych formach to gwarancja odpowiedniej dawki wapnia, magnezu, witaminy C, kwasu cytrynowego i pektyn.

Kruche ciasto z kremem cytrynowym

Składniki:

Krucha baza:
– szczypta soli
– 1 ubite jajko
– 1/2 szklanki cukru
– 6 szklanek mąki
– 4 łyżki mleka
– 6 łyżek margaryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka soku z cytryny

Krem:
– 1/4 szklanki cukru
– 2 ubite jajka
– 1/4 kostki masła
– 1/4 szklanki soku z cytryny
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie kremu:

Wymieszaj w misce masło, cukier i sok z cytryny. Gotuj mieszankę w kąpieli wodnej do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Rozmieszaj skrobię z łyżką wody lub soku z cytryny i dodaj do mieszanki. Dodaj kolejno jajka. Podgrzewaj krem do zgęstnienia. Odstaw krem.

Przygotowanie bazy z kruchego ciasta:

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj sól oraz cukier. Dodaj masło i posiekaj. Dodaj jajko, mleko i skórkę cytrynową. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Podziel ciasto na dwie równe części. Umieść obie na płaskim blacie i rozwałkuj. Nasmaruj tłuszczem okrągłą blaszkę i umieść w niej jedną z rozwałkowanym części. Przełóż krem do blaszki i rozprowadź go na pierwszej warstwie ciasta. Przykryj krem drugą porcją rozwałkowanego ciasta. Piecz przez 35 minut w 180 st. C.

Ciasto z kremem cytrynowym na zimno

Krem cytrynowy:
– skórka z 2 cytryn
– 1 szklanka cukru
– 3 jajka
– 1 1/2 szklanki soku z cytryny
– 1 1/2 szklanki śmietanki tłustej

Ciasto:
– 1 łyżka wody
– 1 1/2 szklanki mąki
– 2 1/2 łyżki cukru
– 3/5 kostki masła

Przygotowanie kremu: Wbij do miski jajka, wrzuć skórkę z cytryn, wsyp cukier. Ubij składniki na pianę. Dodaj śmietankę i kontynuuj ubijanie. Dodaj sok z cytryn i ubijaj krem. Odstaw.

Przygotowanie ciasta: Wymieszaj cukier i mąkę w dużej misce. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło i ugniataj rękoma. Dodaj łyżkę wody i zagnieć ciasto w kulkę. Owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto. Umieść je w natłuszczonej blaszce, porób dziurki widelcem. Wstaw na 30 minut do lodówki. Przykryj je folią i dociąż ziarnami fasoli – piecz 15 minut w 190 st. C. Po upływie kwadransu usuń folię i fasolę. Piecz ciasto przez kolejne 15 minut. Wyjmij blaszkę z piekarnika, przelej krem na ciasto, piecz 20 minut. Przed podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem.

file1533320755



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...