Ciasto z kremem cytrynowym – dwa sprawdzone przepisy
Ciasto z kremem cytrynowym to coś więcej niż niebiański przysmak. Cytryny znane są jako wyjątkowo dobroczynne owoce, których spożywanie zapewnia mnóstwo odczuwalnych korzyści. Sprawdzą się świetnie w domowych słodyczach, napojach, sałatkach, a nawet sosach. Częste sięganie po cytrusy w różnych formach to gwarancja odpowiedniej dawki wapnia, magnezu, witaminy C, kwasu cytrynowego i pektyn.
Kruche ciasto z kremem cytrynowym
Składniki:
Krucha baza:
– szczypta soli
– 1 ubite jajko
– 1/2 szklanki cukru
– 6 szklanek mąki
– 4 łyżki mleka
– 6 łyżek margaryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka soku z cytryny
Krem:
– 1/4 szklanki cukru
– 2 ubite jajka
– 1/4 kostki masła
– 1/4 szklanki soku z cytryny
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Przygotowanie kremu:
Wymieszaj w misce masło, cukier i sok z cytryny. Gotuj mieszankę w kąpieli wodnej do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Rozmieszaj skrobię z łyżką wody lub soku z cytryny i dodaj do mieszanki. Dodaj kolejno jajka. Podgrzewaj krem do zgęstnienia. Odstaw krem.
Przygotowanie bazy z kruchego ciasta:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj sól oraz cukier. Dodaj masło i posiekaj. Dodaj jajko, mleko i skórkę cytrynową. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Podziel ciasto na dwie równe części. Umieść obie na płaskim blacie i rozwałkuj. Nasmaruj tłuszczem okrągłą blaszkę i umieść w niej jedną z rozwałkowanym części. Przełóż krem do blaszki i rozprowadź go na pierwszej warstwie ciasta. Przykryj krem drugą porcją rozwałkowanego ciasta. Piecz przez 35 minut w 180 st. C.
Ciasto z kremem cytrynowym na zimno
Krem cytrynowy:
– skórka z 2 cytryn
– 1 szklanka cukru
– 3 jajka
– 1 1/2 szklanki soku z cytryny
– 1 1/2 szklanki śmietanki tłustej
Ciasto:
– 1 łyżka wody
– 1 1/2 szklanki mąki
– 2 1/2 łyżki cukru
– 3/5 kostki masła
Przygotowanie kremu: Wbij do miski jajka, wrzuć skórkę z cytryn, wsyp cukier. Ubij składniki na pianę. Dodaj śmietankę i kontynuuj ubijanie. Dodaj sok z cytryn i ubijaj krem. Odstaw.
Przygotowanie ciasta: Wymieszaj cukier i mąkę w dużej misce. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło i ugniataj rękoma. Dodaj łyżkę wody i zagnieć ciasto w kulkę. Owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto. Umieść je w natłuszczonej blaszce, porób dziurki widelcem. Wstaw na 30 minut do lodówki. Przykryj je folią i dociąż ziarnami fasoli – piecz 15 minut w 190 st. C. Po upływie kwadransu usuń folię i fasolę. Piecz ciasto przez kolejne 15 minut. Wyjmij blaszkę z piekarnika, przelej krem na ciasto, piecz 20 minut. Przed podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem.