Sezon na dania z rusztu rozpoczęty, dlatego warto poznać sprawdzone przepisy na sosy do mięs. Oto przepisy na domowe sosy do grilla, które sprawią, że dania będą jeszcze lepsze i oryginalne.
Niezależnie od tego, co wrzucasz na ruszt – zieleninę czy mięsiwo, podstawą udanego grilla są odpowiednie sosy. Aromatyczne, pełne smaku i aromatu. Sosy domowej roboty są nie tylko nieporównanie smaczniejsze i zdecydowanie lepsze jakościowo, ale też dają niczym nieskrępowaną wolność łączenia różnych fajnych składników.
Prawie do każdego rodzaju mięsa pasują sosy czosnkowe, smak wielu potraw podkreślają również sosy na bazie musztardy czy chrzanu. Ciekawym pomysłem są także dipy owocowe: brzoskwiniowy czy wiśniowy. Do przysmaków z grilla doskonale pasują również sałatki z sezonowych warzyw.
Przygotowanie:
W mikserze lub robocie kuchennym wymieszać ketchup, ocet jabłkowy, brązowy cukier, sos Worcestershire, miód, sól, czosnek w proszku, kminek i czarny pieprz. Po otrzymani gładkiej masy doprawić wg uznania. Idealny do grillowanych mięs jasnych i ziemniaków.
Przygotowanie:
Wymieszać sos sojowy, brązowy cukier, czosnek, ocet, pastę chili, imbir i olej sezamowy. Dodać skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą. Doprowadzić do wrzenia, często mieszając i gotować ok. 5 min.
Zdejmij z ognia i odłóż na bok.
Umieść kotlety wieprzowe na gorącym grillu i gotuj przez 5 minut. Odwróć i posmaruj sos. Gotuj 3 minuty dłużej.
Odwróć kotlety wieprzowe Gotuj przez kolejne 2 minuty lub dopóki wieprzowina nie zostanie ugotowana.
Posyp zieloną cebulą i podawaj.
Przygotowanie:
Wymieszać sok pomarańczowy, bulion wołowy, imbir i suszony tymianek. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, dodać szalotki i smażyć aż zmiękną, około 1-2 min. Dodać mąkę i wymieszać. Powoli dodawać mieszaninę soku pomarańczowego, ubijając w trakcie nalewania, gotować do zagęszczania. Dodać mleko, ocet jabłkowy i cayenne, dodać łyżkę masła.
Przygotowanie:
Przygotować majonez, dokładnie wymieszać. W małej misce wymieszać musztardę, gotowy majonez, miód i szczyptę pieprzu cayenne. Trzepać energicznie, aż masa będzie gładka. Podawać z ciepłym mięsem z grilla.
Sos pomidorowy ostry
Składniki:
– 125 ml (1/2 szklanki) bulionu z kurczaka
– 125 ml (1/2 szklanki) sosu chili
– 1 lub 2 papryki chipotle
– 30 ml (2 łyżki stołowe) sosu adobo (sos pieprzowy)
– 10 ml (2 łyżeczki) mielonego czosnku
– 30 ml (2 łyżki stołowe) brązowego cukru
– 1 posiekana cebula
– 15 ml (1 łyżka stołowa) nasion kolendry
– 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów o objętości 540 ml
– sól do smaku
Przygotowanie:
W misce lub garnku wymieszać wszystkie składniki sosu. Gotować ok. 1 godz. na wolnym ogniu. Idealny do skrzydełek i udek kurczaka i pieczonych na grillu i gotowanych.
Przygotowanie:
Wrzucić ananasa, sok ananasowy, sok z limonki, mleko kokosowe, kolendrę, miętę i pieprz serrano do blendera. Blendować ok. 30 sek. na gładką i zieloną masę. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do małego pojemnika, przykryć i wstawić do lodówki, aż danie główne będzie gotowe do podania.
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki w małym rondlu. Dodać wodę i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. lub do pożądanej konsystencji. Sos jest także idealny jako marynata do mięsa.
Sos tzatziki
Składniki:
– 1 średni ogórek, obrany i pokrojony + ½ łyżeczki soli
– 2 szklanki zimnego zwykłego greckiego jogurtu
– 4 łyżeczki zmielonego czosnku
– ⅓ szklany posiekanego koperku
– 1 ½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– ½ łyżeczki soli lub do smaku
– ⅛ łyżeczka czarnego pieprzu lub do smaku
Przygotowanie:
Rozłożyć plasterki ogórka na ręczniku papierowym. Posypać obficie solą po obu stronach i odstawić na 5 min. Odcisnąć nadmiar soku i wrzucić do robota kuchennego lub blendera. Dodać pozostałe składniki sosu do blendera i miksować do gładkości. Udekorować świeżo posiekanym oregano.
Przygotowanie:
wszystkie składniki wymieszać bardzo dokładnie w miseczce lub blenderze. Podawać do gorącego mięsa z grilla.
Sos pistacjowo-miętowy
Składniki:
– 1 szklanka świeżych liści mięty
– ½ kubeczka łuskanych pistacji
– 2 łyżki soku z cytryny
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
W robocie kuchennym zmiksować miętę i pistacje, aż zostaną drobno posiekane. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz, a następnie powoli wlewać oliwę. Jeśli sos będzie gęsty dodać wody i ponownie zmiksować.
Przygotowanie:
Wymieszać majonez, ocet, czosnek, czarny pieprz, pikantną brązową musztardę, chrzan, cukier i sól. Można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.
Sos ziołowy
Składniki:
– 4 szklanki ziół: szczypiorek, pietruszka, trybula, szczaw, majeranek, słodka bazylia, tajska bazylia, estragon
– skórka i sok z 1/2 cytryny
– 1/2 łyżeczki płatków czosnku
– czarny pieprz mielony
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1 łyżeczka białego wina lub białego octu
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie zioła zmiksować w blenderze na pastę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Doprawić według uznania. Można dodać sól, chili, czosnek.
Przygotowanie:
Usmażyć cebulę, posiekany czosnek i papryczkę jalapeño w gorącej oliwie z oliwek na średnim ogniu przez 4 do 5 min. Wymieszać keczup, cukier, ocet, sok jabłkowy, miód, sos Worcestershire, sól koszerną, świeżo zmielony czarny pieprz, nasiona selera i suszoną czerwoną paprykę. Doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, 30 min. Można przechowywać w lodówce w hermetycznym pojemniku do 1 miesiąca.
Przygotowanie:
Dokładnie zblendować truskawki, sos chili, ocet, sos Worcestershire, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek mielony, brązowy cukier, sól i pieprz cayenne w robocie lub blenderze do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawić do smaku.
Sos brzoskwiniowy
Składniki: – 1 średniej wielkości słodka cebula, drobno posiekana
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1 ząbek czosnku
– kawałek świeżego imbiru, obrany i starty
– 1 1/2 kubka ketchupu
– 1/2 szklanki dżemu brzoskwiniowego
– 2 duże brzoskwinie, obrane i pokrojone na kawałki
– 2 łyżki octu jabłkowego
– koszerna sól
– świeżo zmielony pieprz do smaku
– świeże gałązki oregano
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju do miękkości. Dodać czosnek i imbir, gotować stale mieszając, od 45 do 60 sek.. Dodać keczup, dżem brzoskwiniowy i brzoskwinie. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, ok. 30 min. Dodać ocet, doprawić solą koszerną i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Grecki sos koperkowo-jogurtowy:
Składniki:
– 1 ząbek czosnku, mielony
– 1 szklanka posiekanego świeżego kopru
– 1 szklanka jogurtu greckiego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sok z 1/2 cytryny lub limonki
– szczypta pieprzu cayenne, opcjonalnie
– sól
Przygotowanie:
Wymieszać zmielony czosnek, świeży koperek, jogurt, oliwę z oliwek, sok z cytryny i pieprz cayenne w mikserze. Miksować, aż wszystkie składniki zostaną dobrze wymieszane i powstanie gładki, gęsty sos. W razie potrzeby dodać sól.
Sos balsamiczny wiśniowy
Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 mała szalotka, pokrojona w kostkę
– 1 ząbek czosnku, mielony
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 2 szklanki wiśni, świeże lub mrożone,
– 2 łyżki świeżej pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
Podgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu i na średniej patelni. Dodać szalotkę i czosnek i smażyć, aż zmiękną, około 4-5 min. Dodać ocet balsamiczny i wiśnie i gotować, aż zmiękną, około 8-10 min.