Tatsoi – z czym się to je?

18 czerwca 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kuchnia azjatycka już dawno zdobyła wielką popularność w naszym kraju. Coraz chętniej odkrywamy egzotyczne smaki i kolory w kuchni, sięgając po orientalne produkty. Nasz apetyt na oryginalne dania na pewno zaspokoi sałata tatsoi.

Tatsoi zwana potocznie Tah Tai, Wu Ta Cai oraz Ta Ge Cai, znane również jako szpinakowa gorczyca lub sałata japońska, jest atrakcyjnym warzywem kapustnym pochodzącym z południowo-wschodnich regionów Azji. Liście tatsoi cechują się lekko pikantnym smakiem i niewątpliwie stanowią idealny komponent do sałatek. Jest stosowana do sporządzania zup, można ją smażyć jak szpinak, lub zrobić pyszne pesto. Liście sałaty są niezwykle miękkie i szybko tracą świeżość, więc należy je zjeść w ciągu 1-2 dni od zakupu. Tatsoi możemy hodować samodzielnie, nasiona są dostępne do kupienia w internecie.

Rozety składają się z wielu liści (nawet 50–80 sztuk), kształtu łyżeczkowatego, intensywnie ciemnozielonych i osadzonych na 5–10-centymetrowych ogonkach (zazwyczaj zielonych, choć istnieją także formy białe). Warzywo to cechuje się dużo większymi właściwościami odżywczymi niż dobrze poznana już w naszym kraju kapusta chińska. Warzywo jest bogate w beta-karoten, witaminy A, C i K, oraz pierwiastki wapnia, fosforu, potasu i żelaza. Liście tatsoi stanowią cenne źródło substancji antyoksydacyjnych. Ogonki liściowe można spożywać w podobny sposób jak selera naciowego, natomiast blaszki liściowe posiadają zbliżony smak do szpinaku.

Tatsoi Stir Fry z ryżem

Składniki:
– 1 pęczek tatsoi
– 1 średnia żółta cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
– 1 duże jajko
– sos sojowy
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Opłukać tatsoi w zimnej wodzie i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokrój liście i posiekać łodygi na kawałki. Podgrzać dużą patelnię lub wok wrzucić pokrojoną cebulę i rozdrobniony ząbek czosnku i usmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać pokrojone łodygi tatsoi i smażyć przez kolejne kilka minut, aż łodygi staną się jasnozielone. Dodać ryż i 1 łyżkę stołową (do smaku) sosu sojowego. Doprawić solą i pieprzem. Przesunąć warzywa i ryż na jedną stronę patelni i dodać ubite jajko. Podsmażyć i wymieszać z warzywami. Dodać liście tatsoi i mieszając smażyć przez 1-2 min., aż liście się zwiędną. Doprawić i podawać.

Tatsoi duszone

Składniki:
– pęczek tatsoi
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1 łyżeczka świeżego imbiru
– 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry
– 1 łyżka wody
– sól gruboziarnista
– limonka

Przygotowanie:
Umyć i osuszyć liście tatsoi. W dużym garnku podgrzać olej z imbirem i pastą curry. Dodać suszone warzywa z odrobiną wody i przykryć, gotować przez ok. 1 min. Odkryć i dobrze wymieszać. Dodać trochę soli i sok z limonki.

Tatsoi z sezamem

Składniki:
– 1 opakowanie Tatsoi baby
– 1/2 szklanki tempeh, pokrojonego w kostki
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1-2 łyżki słodziku
– sól dla smaku
– 1/8 szklanki octu jabłkowego
– 1/4 szklanki sosu sojowego lub tamari
– 2 łyżki sosu Tabasco lub szczypta płatków chili
– 1 łyżka oleju sezamowego
– czarny pieprz do smaku
– 1/2 łyżki mielonego imbiru
– 1/2 jabłka, starte
– 1/8 szklanki sezamu

Przygotowanie:
W małej misce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy, imbir, słodzik, ocet i tabasco lub płatki chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać liście tatsoi baby i starte jabłko i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać tempeh i lekko usmażyć na złoty kolor. Dodać gorący tempeh do sałatki. Udekorować ziarnami sezamu.

Tatsoi z kurczakiem

Składniki:
– 1 paczka tatsoi baby
– 3 ząbki czosnku
– 2 piersi z kurczaka
– 1 łyżka orzeszków ziemnych
– 1 pęczek kolendry
– imbir
– 1 cytryna/limonka
– makaron ryżowy
– ¼ szklanki masła orzechowego
– 2 łyżki mirin
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1 łyżka pasty chili
– 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca

Przygotowanie:
Zagotować wodę w garnku, włożyć tatsoi. Posiekać orzeszki ziemne, obrać i drobno posiekać czosnek z imbirem. Limonkę pokroić na ćwiartki, posiekać kolendrę. Cienko pokroić kurczaka. We wrzątku zanurzyć ryżowy makaron, odstawić na 5 min., odcedzić i przelać zimną wodą. Zróbić sos orzechowy: wymieszać masło orzechowe, sos sojowy, mirin, koncentrat tamaryndowca i sok z 2 klinów limonki. Dodać pastę chili. Posypać kurczaka solą i pieprzem, rozgrzać 2 łyżeczki oleju ni usmażyć kurczaka (3 do 5 min.). Dodać 2 łyżeczki oleju, usmażyć czosnek i imbir, często mieszając. Dodać tatsoi baby i ¼ szklanki wody. Doprawić solą i gotować od 2 do 3 min., aż tatsoi zacznie więdnąć. Opłukać ugotowany makaron ryżowy jeszcze raz pod zimną wodą i dodać do tatsoi wraz z sosem orzechowym, posiekane orzeszki ziemne i połowę kolendry. Dodać kurczaka i gotować przez 1 min. Zdjąć z ognia i wymieszać z olejem sezamowym.

Tatsoi z marchewką

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki nasion kminu
– 1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego imbiru
– 1 mały czosnek w plasterkach
– 1 papryka Serrano, drobno pokrojona w kostkę
– 1 średnia szalotka cienko pokrojona
– 4-6 małych marchewek
– ½ cytryny, sok i skórka
– 1 mały pęczek tatsoi
– 2 łyżki posiekanych liści bazylii
– sól morska

Przygotowanie:
Na oleju podsmażyć kminek (ok. 30 sek.), dodać imbir, czosnek i chili Serrano. Smażyć mieszając, dodać szalotki i smażyć jeszcze 2-3 min. Dodać marchewki, posypać solą, smażyć przez 2-3 min. Dodać skórkę z cytryny i ½ soku z cytryny, po odparowaniu dodać 2 łyżki wody. Gotować mieszając na dużym ogniu, aż marchewka zmięknie (ok. 5 min.). Dodać tatsoi, całość smażyć przez około 2 min., a następnie dodać jeszcze 1 łyżkę stołową wody. Przykryć wok i gotować 1-2 min. na małym ogniu. Zdjąć pokrywkę i mieszać potrawę do odparowania. Dodać sok z cytryny i liście bazylii. Gotować 1 min.

Tatsoi w sosie ostrygowym

Składniki:
– 200 g tatsoi
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
– 1 duży ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– 1 łyżeczka prażonych nasion sezamu

Przygotowanie:
Oddzielić poszczególne liście tatsoi i odrzuć twarde części łodygi. Dokładnie umyć i osuszyć liście. Rozgrzać olej sezamowy i podsmażyć pokrojony czosnek. Dodać tatsoi i smażyć kilka minut. Dodać sos ostrygowy i smażyć, aż do odparowania płynu. Podawać posypane prażonymi ziarnami sezamu.

Tatsoi Sauté z komosą ryżową

Składniki:
– 1 szklanka opłukanej komosy ryżowej
– 2 szklanki wody
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 słodka cebula, pokrojona
– 1 czerwona papryka, pokrojona
– 2 szklanki świeżego tatsoi, posiekanego
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Zagotować wodę i ugotować komosę ryżową. Podsmażyć 2 łyżki oleju kokosowego, dodać cebulę i smażyć przez 1 min., a następnie dodać pokrojone papryki, a po 2 min. pokrojone tatsoi i wymieszać. Przykryć patelnię i smażyć przez 1-2 min., aż tatsoi zwiędnie. Dodać ugotowaną komosę, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sałatka z tatsoi

Składniki:
– 8 x 50 g jędrnych białych filetów rybnych
– 2 łyżki słodkiego sosu chilli
– 1 łyżka soku z limonki
– 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
– 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
– 4 małe ziemniaki, pokrojone na 2 cm kawałki
– 80 g liści tatsoi baby
– 2 łyżki soku z limonki
– 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Ugotować ziemniaki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Posmarować ryby marynatą z sosu chilli, soku z limonki, kolendry i oleju sezamowego. Grillować ok. 2 min. na każdej stronie. Ryby podawać z sałatką tatsoi i limonkowymi klinami.

Jajka kacze na tatsoi

Składniki:
– 2 duże plastry grubo krojonego chleba, opieczone na złoty kolor
– 2 kacze jajka
– 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 szklanki grzybów shiitake, pokrojone
– 4 szklanki liści tatsoi, umyte i wysuszone
– 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Chleb natrzeć czosnkiem. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć czosnek. Następnie dodać plasterki grzybów, smażyć przez 2 min., a następnie dodać tatsoi i 1/2 łyżeczki soli morskiej. Podsmażać przez 2 min. Do wrzącej wody dodaj ocet i łyżeczkę soli morskiej. Jajka wlać do wody i gotować przez 3 min. Wyjąć łyżką. Położyć tosty, na nim tatsoi i grzyby, a na wierzch jajko. Polać mżawką oliwy z oliwek, posypać szczyptą morskiej soli i czarnym pieprzem.

Krewetki czosnkowe z sałatką tatsoi

Składniki:
– 1 kg średnich krewetek królewskich
– 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 80 g liści tatsoi
– 1 świeże długie czerwone chili, pokrojone w zapałki
Imbirowy sos sojowy
– 1/4 szklanki (60 ml) oleju arachidowego
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 1 łyżka soku z limonki
– 1 łyżka jasnego sosu sojowego
– 1 cm świeżego imbiru (5g), tartego

Przygotowanie:
Wymieszać składniki sosu w słoiku z nakrętką, dobrze wstrząsając. Oczyścić krewetki, natrzeć czosnkiem i usmażyć na oleju. Wymieszać tatsoi, chili i połowę dressingu. Położyć krewetki, skropić pozostałym dressingiem.

Sałatka tatsoi z wołowiną

Składniki:
– 1/4 łyżeczki imbiru, mielonego
– 1/4 łyżeczki czosnku, mielonego
– 1/2 łyżki nasion gorczycy
– 1/4 łyżeczki chili w proszku
– 2 i 1/2 łyżki sosu sojowego
– 2 i 1/2 łyżki wody
– 1/8 szklanki soku z limonki
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 szklanka oleju roślinnego
– 1 kg mięsa wołowego (steki)
– 1 szklanka czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
– pęczek tatsoi baby
– kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Wymieszać imbir, czosnek, nasiona gorczycy, chili w proszku, sos sojowy, wodę, sok z limonki i sos rybny. Dodawać wolno olej ciągle mieszając. Do marynaty włożyć stek i marynować mięso przez 1-2 godz. Mięso ugrillować, ostudzić i pokroić w cienkie plastry. Wymieszać cebulę, tatsoi i pomidory i polać dressingiem. Na wierzch ułożyć mięso.

Francuska sałatka tatsoi

Składniki:
– tłoczona na zimno oliwa z oliwek
– 1 duża posiekana cebula
– 1 rozgnieciony ząbek czosnku
– 200-300 g pieczarek w plasterkach
– 1 pęczek tatsoi
Winegret
– 1 pęczek posiekanych liści gorczycy
– 3-4 zielone szalotki, posiekane
– sok i skórka dużej cytryny
– oliwa z oliwek
– sól
– sos Tamari do smaku
– Sambal Olek

Przygotowanie:
Smażyć cebule i czosnek w oleju przez 5 min. Dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu przez kolejne 5-6 min. Dodać liście tatsoi i pod przykryciem poddusić. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki winegretu, dodać do pieczarek i tatsoi, wymieszać. Podawać z chlebem na zakwasie.

 

Zobacz również:

Jak zrobić sushi w domu – krok po kroku i różne przepisy

Szparagi – różne przekąski i dania

Kwas chlebowy domowej roboty przepis na zdrowy napój

Dieta bogatoresztkowa – na czym polega, efekty stosowania