Co dziś na śniadanie?
Takie pytanie pojawia się w naszej głowie chwilę po przebudzeniu, a kilkanaście minut później już słychać je w kuchni, głośno wypowiadane przez głodnych domowników. Z jednej strony cieszymy się, że pamiętają oni o tym, jak ważny jest ten pierwszy posiłek dnia, z drugiej – brakuje nam pomysłów na to, co nowego, oryginalnego i pobudzającego do działania możemy sobie i im zaserwować.
O poranku szybkie rozwiązania są najlepsze! Ale pamiętajmy, że powinny być także pożywne i smaczne, aby pozytywie wpłynąć zarówno na nasz organizm, jak i dobre samopoczucie. Wbrew niektórym opiniom, na szybko przygotujemy owsiankę. Jeśli zalejemy płatki owsiane dzień wcześniej mlekiem (lub wodą), rano będą miękkie. Wystarczy podgrzać, posypać suszonymi lub świeżymi owocami i śniadanie gotowe. Także wszelkiego rodzaju granole i otręby możemy przygotować z wyprzedzeniem. Obowiązkowym elementem śniadania powinny być także warzywa – śmiało możemy je przygotować dzień wcześniej w formie sałatki, która z powodzeniem przetrwa noc w lodówce. Dobrym pomysłem będzie także szybki koktajl warzywny lub owocowy.
Kiedy jednak wolimy przyrządzić coś na świeżo, sprawdzą się przepisy na pyszne śniadaniowe kanapki. Niektóre ze składników możemy przygotować dzień wcześniej (np. pasty, dipy, warzywa, jajka) i schować do lodówki, a rano poskładać wszystko w smakowitą kompozycję. Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania przedstawiamy różnorodne pomysły na niecodzienne kanapkowe rozwiązania, które zachwycą i dodadzą energii małym i dużym smakoszom.
Oliwkowo!
Oliwki na śniadanie? Dlaczego nie! Ta pachnąca greckim klimatem pyszna mieszanka pomidorów, oliwek i kaparów zachwyci swoim smakiem i ziołowym aromatem. Propozycja dla wegan i wszystkich tych, którzy już marzą o urlopie w ciepłym klimacie.
Pełnoziarniste kanapki z pomidorami, oliwkami i bazylią
Składniki:
- 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- 20 g Ramy 100% Roślinnej
- 2 pomidory
- 1 cebula czerwona mała
- 1 ząbek czosnku
- kilka zielonych oliwek
- kilka czarnych oliwek
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu czarnego
- Umyj i osusz pomidory, podziel na ćwiartki i usuń z nich gniazda. Następnie pokrój je w kostkę 0,5 x 0,5 cm.
- Cebulę pokrój w kostkę, oliwki w krążki, a czosnek posiekaj. Połącz przygotowane dotychczas składniki i dodaj do nich kapary oraz oliwę. Całość wymieszaj i dopraw do smaku szczyptą pieprzu.
- Kromki pieczywa posmaruj Ramą 100% Roślinną i na każdą z nich nałóż porcję pomidorowej salsy. Na każdej kanapce połóż listek świeżej bazylii.
Serek wiejski w nowym wydaniu!
Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie bez niego dnia. Ale nie brakuje też tych, którzy wciąż nie mogą się do niego przekonać. Nowa, prawdziwie śniadaniowa propozycja podania serka wiejskiego z niespodziewanym zielonym dodatkiem z pewnością zachwyci nawet tych niezdecydowanych.
Pełnoziarniste kanapki z zielonym serkiem wiejskim
Składniki:
- 8 kromek pieczywa pełnoziarnistego
- 20 g Ramy 100% Roślinnej
- 200 g serka wiejskiego
- 3 suszone pomidory
- 2 garście rukoli
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na pesto z rukoli:
- 100 g rukoli
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- Do kielicha blendera włóż wszystkie składniki na pesto i zmiksuj je na gładko.
- Odsącz serek wiejski, pokrój pomidory w cienkie paski i upraż orzeszki na suchej rozgrzanej patelni.
- 2 garście rukoli wymieszaj z pokrojonymi pomidorami i uprażonymi orzeszkami pinii. Dodaj do całości oliwę i wymieszaj ponownie.
- Kromki pieczywa posmaruj Ramą 100% Roślinną i na każdej połóż sałatkę z rukoli.
- W miseczce połącz serek wiejski z dużą łyżką przygotowanego pesto. Wymieszaj i nałóż na kanapki, udekoruj ulubionymi świeżymi ziołami i podawaj.
Kto zachwyca? Soczewica!
W tym sezonie pasty królują na kanapkach! Są doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie – przygotowane dzień wcześniej, rano wymagają tylko rozsmarowania na kanapce. Propozycja pasty z soczewicy to alternatywa dla wszystkich tych, którym znudziły się te rybne i jajeczne. Raz przygotowana na stałe zagości w śniadaniowym menu.
Kanapki z pastą z soczewicy
Składniki:
- 8 kromek pieczywa pełnoziarnistego
- 20 g Ramy 100% Roślinnej
- 200 g soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 chili .
- 100 ml bulionu
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka sezamu
- Ugotuj soczewicę, żeby była całkowicie miękka. Pokrój cebulę w kostkę, posiekaj czosnek i chilli. Pokrój drobno kolendrę.
- Na patelni rozgrzej margarynę, przesmaż czosnek, cebulę oraz chilli. Dodaj ugotowaną soczewicę, wlej połowę bulionu i zagotuj całość. Dopraw do smaku.
- Do kielicha blendera przełóż odcedzoną soczewicę i zmiksuj ją na gładko. W razie potrzeby dolej jeszcze bulion.
- Dodaj do pasty pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Następnie nałóż na posmarowane Ramą kromki pieczywa, posyp sezamem i udekoruj listkami kolendry.
Klasyka gatunku!
Połączenie jajek i tuńczyka sprawdza się od lat w tradycyjnych, domowych sałatkach. Dlaczego więc nie wykorzystać go na kanapce, z dodatkiem ogórka konserwowego? Smak ryby zostanie odpowiednio zbilansowany i podkreślony dzięki dobranym dodatkom, dlatego ta kompozycja przypadnie do gustu nawet najmłodszym.
Kanapka z pastą z tuńczyka i ogórkiem
Składniki:
- 4 kromki chleba żytniego
- Rama Classic
- 200 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
- 2 łyżki majonezu
- 4 jajka przepiórcze
- 6 ogórków korniszonów
- kilka gałązek koperku do dekoracji
- Tuńczyka odcedź z zalewy i zmiksuj z majonezem na gładką pastę.
- Kromki chleba przekrój na pół i posmaruj dokładnie Ramą Classic.
- Jajka gotuj we wrzątku przez 3 minuty. Po tym czasie wystudź w zimnej wodzie, obierz i przekrój na pół.
- Posmaruj pastą każdą kromkę pieczywa. Ogórki pokrój na cienkie plasterki i ułóż na kanapkach.
- Całość udekoruj gałązkami koperku oraz połówkami ugotowanych jajek.
Kanapki na słodko? Wyśmienicie!
Sery w każdej postaci – to coś, co sprawdza się na śniadaniowych kanapkach. Raz wytrawnie, a raz – na słodko! Ale od dziś nie będzie to oznaczało tylko twarożku z cukrem albo miodem, bo na śniadaniowym stole pojawi się połączenie gorgonzoli i gruszki! Tak, sery pleśniowe uwielbiają owoce!
Kanapka z gorgonzolą i gruszką
Składniki:
- 8 cienkich kromek chleba wileńskiego lub innego ulubionego
- 30 g Ramy Classic
- 30 g rukoli
- 1 gruszka
- 80 g sera gorgonzola
- 20 g orzechów włoskich
- 1 łyżka syropu z octu balsamicznego
- Ser gorgonzola pokrój na małe kawałki, obierz gruszkę i pokrój ją w pół plastry, a orzechy delikatnie rozkrusz.
- Kromki chleba posmaruj Ramą Classic. Na czterech kromkach ułóż rukolę, kawałki sera, pomiędzy które wciśnij orzechy.
- Takie kompozycje polej z wierzchu syropem z octu balsamicznego. Następnie na wierzchu każdej kanapki połóż plastry gruszki, przykryj resztą kromek chleba i dociśnij.
- Przekłuj wykałaczką i przetnij pod skosem na dwa trójkąty.
Smacznego śniadania!