Smaczne placuszki – pomysły na zdrowe śniadanie
Jeżeli już masz dość kanapek, a brak Ci pomysłu na zdrowe śniadanie, zarówno w codziennym odżywianiu jak i podczas diety odchudzającej, to znak, że przyszła pora na eksperymenty w kuchni. Wszelkiego rodzaju naleśniki czy placuszki niesłusznie czasem zyskują miano sytego, lecz niekoniecznie zdrowego śniadania – rzeczywiście, olej i biała mąka nie są najlepszymi sprzymierzeńcami w utracie wagi. Jednak z pewnymi modyfikacjami śmiało możemy do naszej śniadaniowej listy dołączyć ich zdrowe wersje. Oto kilka pomysłów na urozmaicenie naszych śniadań…
Klasyczne placuszki z otrębami podane z bananem
Dodatek otrębów sprawi, że nasze śniadanie będzie obfitowało w zdrowy błonnik. Ponadto, otręby są skarbnicą witamin z grupy A i E, zapewniają uczucie sytości na długo, przyspieszają przemianę materii oraz doskonale działają w profilaktyce chorób układu pokarmowego.
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- 1 łyżeczka miodu
Składniki na ciasto połączyć ze sobą i smażyć na niewielkiej ilości oleju. Podawać ze świeżymi owocami. Świetnie sprawdzi się tutaj ser biały zmiksowany z połówką banana.
Orzechowe placuszki z mąki gryczanej z waniliowym twarożkiem
Placuszki z mąki gryczanej przypadną do gustu przede wszystkim miłośnikom specyficznego orzechowego aromatu tej właśnie kaszy. Mąka gryczana charakteryzuje się świetnymi właściwościami – ma dużo niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna, nie zawiera glutenu, natomiast jest bogatym źródłem błonnika. Dodatek orzechów zapewnia obecność zdrowych tłuszczy w posiłku. Osoby na diecie bezglutenowej mogą wypróbować wariant bez dodatku mąki pszennej – należy jednak wtedy uważać, gdyż placuszki będą charakteryzowały się kruchą teksturę.
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Składniki na ciasto połączyć ze sobą i smażyć na niewielkiej ilości oleju. Podawać z twarożkiem przygotowanym z sera białego i kilku kropel ekstraktu waniliowego.
Owsiane placki bananowe
Czyli śniadanie mistrzów przygotowywane w dzień przed smażeniem. Płatki owsiane, otręby i mąka pełnoziarnista gwarantują najwyższą jakość węglowodanów, jajko stanowi źródło białka, zaś banan dodaje słodkości oraz witamin.
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki otrębów
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 pokrojony banan
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Płatki, mąkę i otręby zalać mlekiem wieczorem lub wystarczająco długo, by całość zdążyła nasączyć się płynem. Następnego dnia dodać resztę. Z tak przygotowanej mieszanki wykładać placuszki i smażyć na wolnym ogniu.
Pełnoziarniste placki podwójnie dyniowe
Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zaś jej nasiona są nieocenionym źródłem roślinnego tłuszczu. Swój piękny kolor placuszki zawdzięczają właśnie dyni, a konkretniej – beta karotenowi w niej zawartym. Jedną z zalet dyni jest fakt, że nie kumuluje ona w sobie pozostałości nawozów sztucznych czy metali ciężkich. Dynia pomaga również w zaburzeniach krzepliwości krwi.
- 150 g puree z dyni
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżka mleka (jeśli ciasto jest zbyt gęste)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki nasion z dni
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
Składniki dokładnie wymieszać i smażyć na wolnym ogniu na niewielkiej ilości tłuszczu.
Migdałowe placki
- 3 łyżki mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maślanki naturalnej
- 1 łyżeczka miodu
- olej do smażenia
Białko z jajka ubić na sztywną pianę. Dodać, delikatnie mieszając, obie mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszać z maślanką i dosłodzić. Smażyć na niewielkiej ilości oleju.
Jak usmażyć placki idealne:
- Ciasto na placki nie może być lejące ani zbyt gęste.
- Kładź ciasto na rozgrzaną patelnię w jednakowych odstępach i o tej samej wielkości.
- Olej, na którym smażysz placki nie może być zbyt gorący, ani zbyt zimny.
- Przekładaj placki jeszcze przed tym, jak góra stężeje. Sprawi to, że będą wyrośnięte.
- Aby placki były puszyste, zamiast użycia całego jajka najpierw ubij białko i do całości dorzuć żółtko.
zobacz również:
Naleśniki budyniowe
Naleśniki z bananem i sosem czekoladowym
Różne przepisy na naleśniki i farsze
Czekoladowe naleśniki z bitą śmietaną na poprawę humoru