Przepis – zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z diety Dukana
Mięso:
0,5kg wołowiny
6 łyżek sosu sojowego
1 łyżka octu
1 łyżka mąki kukurydzianej
Mięso pokroić w kostkę. Pozostałe składniki wymieszać razem i zalać mięso. Wymieszać dokładnie aby każdy kawałek mięsa był w zalewie. Przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie mięsko obsmażyć na niewielkiej ilości oleju ok. 1minutę , w zależności oczywiście od wielkości naszej mięsnej kostki (ale tak, tylko tyle wystarczy). Uprzedzę, że mięsko nie jest super miękkie ale wcale to nie przeszkadza, bo jest rewelacyjne.
Warzywa:
2-3 marchewki
1 por
1 cebulka
pieczarki 5-6 szt.
sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
Cebulkę pokroić w „piórka”, pora w talarki. Wrzucić na patelnie nasmarowaną lekko olejem. Chwile podsmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebulki i lekko posolić (ale odrobinę dosłownie) dodać odrobinę pieprzu i czerwonej papryki. Delikatnie podlać wodą (ja duszę warzywa w woku). I tak dusić wszystko do miękkości – moja marchewka nie rozpada się – jest taka „al dente”.