Wegetariańskie przepisy na Święta

8 grudnia 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Co raz więcej ludzi nie je mięsa. Często brakuje nam pomysłów na dania. Dodatkowo zbliżają się Święta i czas pomyśleć co przygotujemy w tym roku. Mamy dla Was kilka ciekawych przepisów.

kolacja boze narodzenie

 

Wegetariański bigos

Co kupić?

  • 60 dkg kapusty kiszonej
  • 1kg kapusty białej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • garść suszonych grzybów
  • słoiczek pomidorów suszonych z zalewie
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka suszonych moreli
  • 5 listków laurowych
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżeczka suszonych owoców jałowca
  • łyżka mielonego kminku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżka słodkiej papryki
  • kilka goździków
  • łyżeczka pieprzu
  • sól
  • 0,5 szklanki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Białą kapustę należy poszatkować, a marchewki zetrzeć na tarce. Zalej  to 1,5 l wody i gotuj do miękkości, następnie dodaj pokrojoną kapustę kiszoną. Poszatkuj suszone owoce oraz pomidory i dorzuć do garnka. W między czasie należy namoczyć grzyby we wrzątku, a po chwili podsmażyć je z cebulką i dodać do gotującego się już bigosu. Teraz wlej olej z suszonych pomidorów i dodaj wszystkie przyprawy. Bigos należy dusić na małym ogniu, a pod koniec gotowania dodać ocet. Za przygotowanie tej potrawy najlepiej zabrać się parę dni przed świętami.

wegetarianski bigos

Pasztet z marchewki

Co kupić?

  • 2 szklanki wiórek marchewkowych z sokowirówki po sokowaniu
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • 3 szczypty kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • spora szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Do tego dorzuć jeszcze marchewkę, przeciśnięty czosnek, jogurt oraz przyprawy. Następnie wbij jajka, mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Można lekko zmiksować pasztet, a następnie przełóż go do blaszki wyłożonej papierem. Piecz pasztet przez 1,5 godziny w 180 stopniach.

pasztet z marchewki

Krem buraczkowy

Co kupić?

  • pół kg buraków
  • pół kg ziemniaków
  • kawałek selera
  • pół cebuli
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 10 szt ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Warzywa należy obrać, umyć i pokroić w kawałki. Następnie wrzuć je do garnka i gotuj z przyprawami ok 20 minut, aż do miękkości. Z zupy wyrzuć liście laurowe i ziele angielskie a pozostałość zmiksuj blenderem na gładki krem.

krem z burakow

Faszerowany bakłażan

Co kupić?

  • 1 bakłażan
  • 1/2 szkl ugotowanego ryżu brązowego
  • 2 jajka na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 ząbek czosnku
  • biała część pora
  • łyżka masła i łyżka oleju
  • pól łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana dokładnie umyj, pokrój na pół i wydrąż miąższ, który następnie posiekasz drobno. Pora należy pokroić w kosteczkę i  poddusić na maśle z olejem. Następnie wymieszaj ryż z  posiekanymi jajkami na twardo, czosnkiem, porem, tymiankiem i przyprawami do smaku. Do tego dodaj surowe jajko i miąższ bakłażana.  Takim farszem wypełnij bakłażany i piecz w 200 stopniach przez 30 minut.

faszerowany bakłażan

Zapiekany pęczak

Co kupić?

  • 1 szklanka pęczaku zamoczona na noc
  • garść suszonych grzybów połamanych na mniejsze kawałki, namoczonych na noc
  • 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego w proszku
  • 8-10 dużych suszonych pomidorów
  • kilka łyżek oleju z pomidorów
  • kostka wędzonego twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4-5 łyżek śmietany 18%

Przygotowanie:

Grzyby zagotuj w wodzie, w której się moczyły przez noc. Następnie pęczak ugotuj na małym ogniu i odcedź. Suszone pomidory pokrój w paseczki, a pietruszkę posiekaj. Z kolei twaróg możesz rozdrobnić lub pokroić w kostkę. Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać i na koniec dodać olej z pomidorów, śmietanę oraz sól i pieprz. Całość do kilku foremek lub jednej większej. Piecz  przez 15 minut w 210 stopniach.

zapieczany peczak

 

Paszteciki ze szpinakiem

Co kupić?

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • ok. 250 gramów szpinaku mrożonego (pół opakowania)
  • duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek posiekaj bardzo drobno i podsmaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj szpinak oraz przyprawy. Kiedy ze szpinaku odparuje woda to znaczy, że farsz jest gotowy. Ciasto francuskie podziel na małe kwadraciki  i połóż na każdy łyżkę farszu. Teraz złóż kwadrat na pół, a widelcem delikatnie przygnieć brzegi.  Piecz je przez 15 minut w 220 stopniach.

paszteciki ze szpinakiem

Boczniakowe flaczki

Co kupić?

  • pół kilograma boczniaków
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • czosnek
  • przyprawa do flaków (wegetariańska)

Przygotowanie:

Boczniaki pokrój w paski, cebulę w kosteczkę, a marchewkę zetrzyj na tarce.  Wszystko podsmaż na patelni, a potem przeżuć do garnka i zalej wodą. Dodaj przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i ugotuj jak zupę. Podawaj z łyżką śmietany do smaku.

flaczki

 

zobacz również:

Wieńce i wianuszki – świąteczne dekoracje mieszkania

Świąteczne dekoracje stołu – piękne aranżacje!

Świąteczne dekoracje domu magiczne przez cały rok!

Świąteczne pierniczki i pierniki – różne sprawdzone przepisy